Oduvijek ste se pitali tko su ljudi iza šanka koji brzinom munje miješaju različite sastojke i pred vas stavljaju najukusnije napitke koje ste ikad okusili? To su miksolozi, a njihove su vještine i znanja orijentirani na neobična pića i spajanje raznovrsnih sastojaka u jednu osvježavajuću umjetnost. Često ih se naziva i barmenima, jer se ove dvije djelatnosti u mnogočemu preklapaju. No ako u klubu ugledate osobu koja u ritmu Martina Garrixa baca boce u zrak, istovremeno ih premještajući iz ruke u ruku, i stvara šareni napitak na šanku, onda nema sumnje da je pred vama miksolog.
Živimo u zemlji u kojoj sezona traje gotovo čitavu godinu, a u prvih šest mjeseci posjetilo nas je već 4.8 milijuna turista, stoga ne čudi što su obrtnička zanimanja tražena i u mnogočemu perspektivna. Razgovarali smo s jednim od prvih miksologa u Hrvatskoj, Sašom Lovrenščakom, o njegovom profesionalnom putu te o budućnosti miksologije kod nas.
- U miksologiji sam se našao posve slučajno. Nakon ozljeda i prekida sportske karijere upisao sam ugostiteljsku školu gdje sam upoznao izuzetnog profesora Slavka Ratkajeca koji je osim mene nadahnuo i nekolicinu kolega koji se danas bave ovim poslom. Imam i školu za barmene, educiram mlade ljude koji ulaze u taj svijet. Također, suradnik sam i pomažem u ugostiteljskoj školi svom bivšem profesoru, a radim i edukacije u jednoj hotelskoj kući s pet zvjezdica - ispričao nam je gospodin Lovrenščak.
Dobar poznavatelj pića i još bolji animator
Strukovno zanimanje konobara danas nudi profesionalni razvoj u više smjerova. Za razliku od konobara, koktel majstor se uglavnom nalazi iza šanka te od neobičnih namirnica stvara očaravajuće napitke. Miksologa možete vidjeti ne samo u klubovima i kafićima, nego i u nekim restoranima. Osim stvaranja inovativnih koktela, ovi majstori osvježavaju i stare klasične koktele.
- Zanimanje za ovom profesijom je sve veće, budući da se trend miksologije širi velikom brzinom. Kod mladih je mali problem strpljenje. Za ovo što mi radimo, kao i za svako drugo ozbiljno stručno zanimanje, potrebno je puno strpljenja, emocija i ljubavi - poručuje naš sugovornik.
Dobar miksolog usavršava i svoje animatorske vještine. Lako je naučiti pripremiti dobar napitak, no zabavljati goste pripremajući ga sposobnost je vrijedna divljenja. Gosti često promatraju ukupnu prezentaciju miksologa te ih baš ona može natjerati da se ponovno vrate. Dobri plesni pokreti, pokoja šala, pozitivna energija i širok osmijeh svakako će doprinijeti odličnom dojmu gosta. Nije tajna ni da su plaće miksologa velike.
- Novac u ovom zanimanju ne bi trebao biti na prvom mjestu, no činjenica je kako se može zaraditi iznadprosječna plaća u Hrvatskoj od koje se može lijepo živjeti i dalje educirati, kao što ja primjerice svake godine putujem Europom i svijetom te pratim trendove. U konačnici učim i danas, bez obzira na to što imam skoro 20 godina iskustva u ovom poslu - otkriva Saša.
Smatra i kako miksologija ima budućnost u Hrvatskoj, jer su restorani i barovi osim vizualnog uređenja počeli voditi brigu i o onome što iz tog bara izlazi. Mladima koji razmišljaju o ovom zanimanju poručuje kako miksologija ulazi u Hrvatsku na velika vrata.
Znati pripremiti koktele kao što su Martini Dry, Long Island Iced Tea ili Tequila Sunrise zvuči kao ostvarenje sna, a s ovim zanimanjem to postaje stvarnost. Od top osvježavajućih koktela ovo ljeto morate probati i Tequila Sunrise, Shirley Temple i Bloody Mary. Ipak, ne savjetujemo sve u istoj večeri.
Ako ste ožednjeli čitajući ovaj tekst, mislili smo na vas. Donosimo recept za kućnu pripremu ultapopularnog koktela Pina Colada koji će vas trenutno osvježiti, ali i oraspoložiti.
Sastojci:
- 50 ml bijelog ruma
- 100 ml soka od ananasa
- 25ml šlaga od kokosa
Sve zajedno stavite u električni mikser i miksajte s dvije šalice drobljenog leda na najvećoj brzini. Potom iscijediti u čaše i servirajte sa slamkom. Na čašu stavite krišku ananasa kako bi doživljaj bio potpun. Uživajte!