To je to što me zanima!

Što je ostalo od Batine kolonije, nekoć je tamo stanarina bila 120 dinara plus ugljen i struja

NOVI EXPRESSS Na korištenje su radnici imali vodu i ugljen, struju su plaćali i četiri puta manje nego građani Vukovara, drva za ogrjev mogli su dobiti u tvornici po niskim cijenama. Dio ih je živio u Borovu naselju
Vidi originalni članak

Kraj je 19. stoljeća i Europu sve više zahvaća industrijalizacija, a dva brata u češkom Zlínu usred grada osnivaju malu obućarsku radionicu. Mehanizacija i automatizacija te dostupnost sirovina gume i tekstila pogoduju ambicioznim poduzetnicima – ne zadugo, proširit će poslovanje iz industrijski najrazvijenije njezine pokrajine i na druge prostore tadašnje Austro-Ugarske.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 3

  • melin51 31.05.2024.

    Današnji veliki Hrvati ne razmišljaju o tome što budu ostavili nekim novim generacijama Hrvata. Možda i ne trebaju brinuti jer ovdje budu živjeli stranci.

  • Ante Portas 27.05.2024.

    Bata je 1939. sagradio isto takvo selo i tvornicu u Kanadi, zove se Batawa, u Ontariju. I zatvorio 2000. god i proizvodnju preselio u Aziju. A tvornica je preuredjena u luksuzne stanove za bogatase. Da Borovo nisu unistili Srbi, proslo bi isto ovako. Ionako, onaj tamo ogromni prostor uz Dunav propada i zjapi prazan.

  • TVP 26.05.2024.

    Što je ostalo od industrije, proizvodnje, poljoprivrede, tvornica…..

Komentiraj...
Vidi sve komentare