Stanje prometa na slovensko-austrijskom cestovnom graničnom prijelazu kroz tunel Karavanke u popodnevnim se satima nakon višesatnih zastoja polako normalizira, javljaju u nedjelju slovenska policija i prometni servisi.
POGLEDAJTE VIDEO: Kaos na austrijskoj granici
Zbog strogih kontrola ulazaka na austrijskoj strani tunel se povremeno zatvarao, pa je kolona vozila u jutarnjim satima na slovenskoj strani bila duga i više od deset kilometara uz veliko vrijeme čekanja za ulazak u Austriju.
Prometni servisi javljaju da je u popodnevnim satima kolona kraća od jedan kilometar i da se stanje kao i vrijeme čekanja na prijelaz granice i ulazak u Austriju u skladu s tim znatno smanjilo.
U Slovenskoj pograničnoj policiji navode da nisu bili obaviješteni o tome da je Austrija u subotu donijela odluku da se svi putnici koji su bili u Hrvatskoj, a u tranzitu su kroz Austriju, moraju registrirati kod zdravstvenih vlasti, što je dovelo do zastoja.
Što se tiče stanja na prijelazima na hrvatsko-slovenskoj granici, slovenski prometni servisi javljaju da zastoji nisu tako veliki i da se za ulazak u Sloveniju čeka uobičajeno za ovaj dio godine i sezone, te da je najduže vrijeme čekanja na prijelazu Gruškovje/Macelj - oko dva sata.
Veće gužve očekuju se u nastavku popodneva i u večernjim satima, ali i u ponedjeljak, s obzirom da u ponedjeljak u 24 sata nastupa rok do kojega se slovenski turisti moraju vratiti kući kao ne bi morali u 14-dnevnu karantenu.
Kako javlja HAK, danas poslijepodne pojačan je promet na svim važnijim dionicama cesta: autocestama A1 Zagreb - Split - Ploče, A2 Zagreb - Macelj, A3 Bregana - Lipovac, A6 Rijeka - Zagreb, A7 GP Rupa - Diračje prema graničnom prijelazu Rupa, riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali na prilazima turističkim središtima duž obale, na pojedinim graničnim prijelazima i trajektnim lukama. Povremeno se vozi usporeno na pojedinim dionicama autocesta u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta.