To je to što me zanima!

Usred tuče stali pod nadvožnjak na A3: 'Smrtno ugrožavaju sebe i druge. Kazne moraju biti više'

Kazna za zaustavljanje na autocesti je 60 eura: 'Vozači bi radije platili kaznu i riskirali vlastite živote i živote ostalih nego da saniraju štetu na limu'
Vidi originalni članak

Nepromišljeni vozači zaustavili su u ponedjeljak popodne svoje automobile ispod nadvožnjaka na autocesti kod Županje kako bi ih spasili od tuče. Naime, oko 16 sati nevrijeme je zahvatilo Županju, a led je padao i na autocesti A3. Desetak vozača se skrivalo od tuče nasred autoceste.

Njihov opasan postupak komentirao je i prometni stručnjak i stalni sudski vještak za promet Goran Husinec.

- To je situacija u kojoj čovjek ide spašavati lim na svom autu, a s druge strane smrtno ugrožava sebe i ostale sudionike u prometu. U slučaju da se zaustavite u takvoj tuči gdje je veoma slaba vidljivost, pogotovo na autocesti gdje se vozi velikom brzinom, vrlo lako se može dogoditi sudar ili lančani sudar kojim se ugrožava puno ljudskih života. To je vrlo sebično ponašanje i to se definitivno ne bi smjelo raditi - kazao je Husinec.

Na autocesti je zabranjeno zaustaviti auto osim ako nije u kvaru, a strogo je zabranjeno zaustavljanje u tunelima i ispod nadvožnjaka. Naime, iako se radi o prekršaju koji potencijalno može imati najteže posljedice, kazne nisu velike. Naime, onaj tko zaustavi vozilo nasred autoceste kaznit će se po članku 140 Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem piše - na autocesti vozač ne smije zaustaviti ili parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene. Za taj prekršaj previđena je kazna u iznosu od 60 eura.

- Teško da će tuča razbiti vjetrobransko staklo i tako ugroziti vozača, a i ljudima je više stalo do lima nego do vlastitih života. Zbog preniskih kazni ljudi riskiraju i lakše im je platiti malu kaznu nego saniranje nastale štete koja može koštati i po nekoliko tisuća eura. Kazne bi se trebale preispitati i biti veće. Ovako ponašanje ugrožava puno života - objašnjava Husinec. 

Ovakvo nepromišljeno ponašanje je sve češće, a kazne za zaustavljanje su preniske. U slučaju da primijetite ovakvu situaciju na autocesti potrebno je hitno obavijestiti policiju i HAK. 

Idi na 24sata

Komentari 151

  • mamba 04.06.2024.

    Je, inače usred tuče svi i dalje voze 160km/h

  • KOŠULJA PLAVA 04.06.2024.

    Svi se prave pametni... kako voziti više od 40 km/h pri takvom pljusku i tuči...? Ne ugrožavaju ostale sudionike u prometu ništa više nego ovi koji se voze 200 km/h ili 80 km/h...

  • Sve je moguće 04.06.2024.

    KAZNA ZA OVO SVIMA !!!!! Obavezno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare