Savez kuhara mediteranskih i europskih regija uz pomoć Grada Split i Splitsko-dalmatinske županije i ove je godine, po 12. puta, za sugrađane pripremio 5000 porcija bakalara.
POGLEDAJTE VIDEO:
Za ovaj specijalitet utrošeno je 400 kilograma bakalara, 500 kilograma krumpira, 70 kilograma pelata od rajčice, maslinovo ulje, prošek, bijelo vino, češnjak, bijeli luk, razni začini, i kako nam kažu kuhari, puno ljubavi.
POGLEDAJTE VIDEO:
Splićani su se počeli okupljati već oko 11 sati, iako je podjela porcija počela točno u podne. Svih 5000 porcija svake se godine razgrabi u manje od 15 minuta, a u cijeloj organizaciji i podjeli sudjeluje oko 30 volontera i kuhara. Nešto prije podneva u pomoć volonterima stigli su i gradonačelnik Ivo Baldasar te župan Zlatko Ževrnja.
- Svake godine dođu neka ista lica, već ih prepoznajem. Nažalost, mnogi su tu iz potrebe, no ima i onih koji na bakalar dođu iz đira - kazao je Baldasar dok je Ževrnja istaknuo kako vjeruje i kako se nada da će ljudi iduće godine živjeti bolje i da već ima pokazatelja da će to tako i biti.
- Bakalar je izvrstan, kao i svake godine. Hvala svima koji su potrošili svoje vrijeme da ga skuhaju - slažu se Splićani koji su uživali u svojim porcijama.
Bakalar i 170 metara duga božićna čestitka na Kačićevom trgu u Makarskoj
Na Badnji dan 170 metara duga Božićno-novogodišnja čestitka i ove je godine postavljena u središtu Makarskoj, gdje se kuhao i bakalar.
Od vrha Kačićeva trga do makarske gradske rive razvijena je u podne 170 metara duga čestitka najljepših želja što su ih odaslali najmlađi Makarani. Čestitka je nastala na kreativnih Radionicama djeda Božićnjaka u okviru događanja u Božićnom gradu, gdje su dječja mašta i njihove ručice oslikale i ispisale najiskrenije božićne želje upućene svim ljudim.
Badnji dan na Kačićevu trgu bio je tradicionalno u znaku bakalara kojega su pripremili članovi kuharske udruge Marendin. Podijeljeno je oko 500 porcija toga tradicionalnog badnjeg objeda, a u podjeli marende, svoj doprinos su dali i gradonačelnik Makarske Tonći Bilić i predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić.
Okupljeni Makarani složili su se u ocjeni da je bio izvrstan, a za veselo božićno ozračje pobrinula se glazbena grupa Adria.
Pulski ribari sugrađanima darovali 500 porcija srdela
Gotovo petsto porcija sardela podijeljeno je u subotu, na Badnje jutro, na pulskoj gradskoj tržnici u sklopu manifestacije "Prosinac u Puli".
Za tu je prigodu pripremljeno stotinu kilograma plave ribe dobivenih od pulskih ribara, a u podjeli sardela Puljanima sudjelovala je zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci te predsjednik pulskog gradskog vijeća Robert Cvek.
Puljani su i ove godine pokazali veliko zanimanje za ovakve prigodne marende i 500 porcija brzo se podijelilo.
Ovako napravljene sardele su vrlo ukusne. I dobro je da ima sitne ribe, da se može loviti pred Božić, komentirali su Puljani na gradskoj tržnici, gdje su se na obližnjim štandovima nudili i autohtoni domaći proizvodi.
U Rijeci na Badnjak tradicionalna Gastrofešta
Na tradicionalnoj riječkoj Gastrofešti na Badnjak, koja je priređena na Trgu Republike Hrvatske i Korzu, Riječanima je podijeljeno, 3000 porcija bakalara, oko 4000 porcija friganih ribica, 3500 čaša crnoga vina te oko 50 kilograma fritula.
Miris bakalara, koji se pripremao u velikim posudama na otvorenom, i ostalih delicija privukao je u središte Rijeke puno građana i gostiju, pa se, primjerice na porciju bakalara moralo pričekati u redu.
Gozbu su organizirali Grad Rijeka i riječka Turistička zajednica, u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci te sponzorima, koji su donirali 250 kilograma bakalara, 150 litara maslinovog ulja, 400 kilograma krumpira, 40 kilograma kapule, 10 kg češnjaka te 100 litara bijelog i crnog vina.
Na Korzu je, uz to, podijeljeno 3000 kanapea s bakalarom i 3000 čaša žlahtine, što su također omogućili sponzori.
Tijekom Gastrofešte građanima su se pridružili predstavnici gradske uprave, sveučilišta, Studentskog centra i riječke Turističke zajednice.
Riba i krumpir salata za Vinkovčane
Više od 1.500 posnih obroka ribe i krumpir salate podijeljeno je Vinkovčanima na Badnjak u organizaciji vinkovačkih gradskih vlasti i Nezavisnog sindikata Vinkovci.
'Ovom akcijom želimo pokazati da smo svi jednaki i da svi želimo dati doprinos jednom boljem, humanijem životu u našim Vinkovcima", poručio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, zaželivši svim stanovnicima Vinkovaca sretan Božić.
Hranu su pripremili učenici kuharskog smjera vinkovačke Srednje strukovne škole, a akciju su pomogli brojni donatori poduzeća, rekao je Zdenko Pavelka iz Nezavisnog sindikata Vinkovci,
'Ovo je već šesta godina kako pred Božić i Uskrs pokušavamo na ovakav način pomoći svim našim sugrađanima koji oskudijevaju da na Veliki petak pojedu posni obrok", naveo je Pavelka zahvalivši se svima koji su podržali akciju.
Tradicionalna kolenda na dubrovačkom Stradunu
Pred dubrovačkom Gradskom vijećnicom tradicionalnu kolendu izveli su na Badnji dan Gradska glazba Dubrovnik, Folklorni ansambl Linđo i mješoviti zbor Libertas, uz 'pratnju' velikog broja Dubrovčana i njihovih gostiju.
Okupljene Dubrovčane koji su tradicionalno nazdravili Badnjem danu, pozdravio je i gradonačelnik Andro Vlahušić rekavši kako snaga Dubrovnika počiva u njegovoj tradiciji, no kako najveća snaga dolazi od ljudi ovoga grada.
''Snaga Dubrovnika počiva u njegovoj tradiciji, u zvonima Mara i Bara, u svetome Vlahu, Linđu, svemu što baštinimo, ali najveća snaga su ljudi ovog Grada, ljudi koji u svakom trenutku znaju odgovoriti na svoj dubrovački način, mudar, staložen, miran i prkosan, pun osmijeha i razumijevanja za druge, a vrijeme Božića najljepše je vrijeme u godini kada svatko od nas pokaže dobrotu u svome srcu'', rekao je Vlahušić.
Dubrovačka kolenda stari je običaj koledarskih čestitanja pjesmom za Božić i Novu godinu.