To je to što me zanima!

Spasili se od socijale: Od glista jako dobro živimo!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Marija Kliček (54) sa suprugom Ivanom (54) osnovala je farmu kalifornijskih glista. Proizvode humus, koji prodaju, a imaju i voćnjak te povrtnjak
Vidi originalni članak

Mi smo se ovdje jednostavno preporodili. Uzgajamo povrće i voće na humusu koji smo sami proizveli i sigurni smo da je ono što jedemo potpuno zdravo, rekla je Marija Kliček (54) iz sela Peščenica kraj Velike Gorice. Sa suprugom Ivanom (54) i dvije kćeri živjela je u Zagrebu. Bili su zaposleni u “Zagrepčanki”, on kao mesar, a ona u administraciji.
Zbog bolesti bubrega rano je otišla u mirovinu, a suprug je ostao bez posla.
- Mučili smo se još nekoliko godina. Onda mi je netko 2003. darovao leglo kalifornijskih glista. Mislio sam da je to ludost, no htio sam vidjeti kako to funkcionira. Držao sam ih u velikoj kutiji ispod televizora u dnevnom boravku. Bojao sam se da će ih susjedi vidjeti na balkonu i pobuniti se - sa smijehom se prisjetio Ivan. Već iste godine doselili su se u kuću na Peščenici i zauvijek zaboravili Zagreb.
Ulaganja u farmu bila su minimalna. Leglo glista stoji oko 1000 kn, no te se životinje vrlo brzo razmnožavaju, tako da nakon kupnje prvog legla nisu potrebna dodatna ulaganja.
- Ovdje imamo sve što nam treba. U godini proizvedem oko 60 kubika humusa. Oko trećinu toga prodam, a ostatak potrošim na moje voćke i druge biljke. Sad imam oko 10 legala kalifornijskih glista, što je oko 100.000 jedinki - objasnio je Ivan, inače član udruge Humus i zadruge Humus Peščenica.

NA HRANI OD SOJE ZAPOŠLJAVAJU 10 LJUDI
Suprug i ja radili smo tofu sir od soje još kao studenti, rekla je Vlatka Kuzmić (34) iz Svete Nedjelje, vlasnica obrta Annapurna. Njihovi proizvodi su na policama manjih trgovina, ali i trgovačkih lanaca. Jedini u Hrvatskoj proizvode tempeh, proizvod od sojina zrnja. Može ga se kuhati, pohati, pirjati, kao i tofu te seitan, neke od glavnih namirnica u vegetarijanskoj i makrobiotičkoj kuhinji.
- Počeli smo u kuhinji od 10 'kvadrata’. Sav novac ulagali smo u proizvodnju. Danas radimo u pogonu od 200 'kvadrata’, s opremom od tri i pol milijuna kuna. Imamo deset zaposlenih i na dan proizvodimo oko 200 kg tofua, 70 kg seitana i 30 kg tempeha - kaže ona.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • angel7 21.04.2009.

    ljudi nsvaka cast!

  • thrys 21.04.2009.

    ...ukrali su ideju iz filma \"glup i gluplji\". Ono kada Lloyd kaže Mary \"I\'ve got worms\", kao da će im se tako zvati farma. Samo što ovi nisu glupi pa su tu ideju unovčili.

  • Jelena_15 21.04.2009.

    Svaka čast !!! Zaista za svaku pohvalu! U doba krize i kukanja.. dvoje ljudi koji više nisu imali što izgubiti pokušali su sami (uz poklonjene gliste..pa makar i od Djeda Božičnjaka) i što je najbitnije uspjeli.. Samo da ih je više takvih da češće čitamo ovakve tekstove..

Komentiraj...
Vidi sve komentare