Tri najslađa dana u godini Opatijcima i njihovim posjetiteljima donijela su tradicionalni Festival čokolade, čije je 11. izdanje predstavilo najfinije čokoladne delicije vrhunskih domaćih i stranih slastičara i čokolatijera, ali i pregršt glazbenih, gastronomskih, zabavnih i kulturnih sadržaja za sve generacije.
POGLEDAJTE VIDEO:
U mnoštva čokoladnih slastica ove godine istakla se najveća opatijska čokolada od 20 metara kvadratnih, koju su sačinili slastičari čokoladarnice Cukrček iz Ljubljane.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Radi se o mliječnoj čokoladi od tristo kilograma. Izrađivali smo je pet dana u tvornici, a u Opatiji smo je sastavljali tijekom cijelog dana u četvrtak. Na njoj je radilo deset ljudi - objasnili su slovenski slastičari.
Ovo naime, nije njihova najveća čokolada, već su s najvećom od 142 kvadrata u travnju ove godine ušli u Guinnessovu knjigu rekorda za naj svjetsku čokoladu. Za nju im je trebalo punih dva tjedna izrade u tvornici te četiri puna dana za njeno postavljanje.
Osim raznih čoko delicija, kolačića, mooseva, napitaka i figurica, na ovogodišnjem festivalu istakao se i talijanski slastičar Antonio Licitra, koji je ove godine izradio mini skulpturu tj. repliku opatijskog hotela Continental. Čokoladni hotel težak je nešto više od sto kilograma i sačinjen je od crne čokolade.
- Ovo je najteža skulptura koju sam izradio do sad i kako bi blok čokolade stavili na stol za izradu trebalo nam je četvero ljudi. U izradu replike hotela utrošio sam oko pedeset sati rada - kaže Licitra, koji je prošle godine za Milenij hotele izradio repliku poznatog opatijskog simbola tj. Djevojku sa galebom.