To je to što me zanima!

Škorić znao da ga prate? Muljali su na bukobranima, a trojac je 'pao' zbog poruka na mobitelu

Bivši šef Hrvatskih cesta Josip Škorić, njegov bratić Zoran i osoba od povjerenja Sanda Bajtl uhićeni su u subotu ujutro zbog koruptivnih radnji
Vidi originalni članak

U subotu rano ujutro policija i djelatnici PNUSKOK-a pokucali su na vrata bivšeg direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića, njegovog bratića Zorana Škorića koji je direktor tvrtke Osijek Koteks i Sande Bajtl, direktorice tvrtke 'Structivo' iz Osijeka. Sumnjiči ih se za koruptivne radnje, kako javlja policija, a 24sata neslužbeno doznaju da je riječ o namještanju poslova za popratne sadržaje na osječkoj obilaznici, točnije, bukobrane.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Josip Škorić je dao ostavku na mjesto šefa Hrvatskih cesta prije mjesec dana, a njegovi prijatelji za 24sata govore da je znao da je pod istragom.

- Dobio je dojavu prija dva tjedna, bio je izbezumljen. Na dan kad je dao ostavku, zvali su ga i tražili njegovu ostavku - govore. 

Samo dan ranije dao je intervju za jedne dnevne novine u kojem je pričao o projektima Hrvatskih cesta i planovima za dalje, a ostavku nije spominjao. Nakon što je odstupio s pozicije direktora, ostao je raditi u HC-u kao savjetnik. Pretres njegove kuće u Osijeku trajao je osam sati, Škorić je istražitelje dočekao u crvenoj trenirci, a na glavu je stavio kapuljaču kako ga mediji ne bi snimili. S cigaretom u ustima, hodao je za istražiteljima koji su sve fotografirali i izuzimali velike količine dokumentacije. Oko 12 sati i 30 minuta, pustili su ga da se presvuče u bijelu košulju i svijetlo plavi sako i odveli ga za Zagreb, gdje će ih sve ispitati.

NOVA HAPŠENJA Tko su uhićeni u akciji USKOK-a? Jedan je Mamiću vraćao skupi sat kojeg je stavio sucu na ruku

Dok je jedan dio istražitelja vozio Škorića i Bajtl za Zagreb, policija je čekala u zgradi Hrvatskih cesta u Zagrebu gdje Škorić ima ured. Oko 16 sati i 30 minuta počela su ispitivanja u Uskoku u Vlaškoj ulici u Zagrebu, prvi je na redu je na redu bio Zoran Škorić kojeg brani Darko Maržić. Sandu Bajtl brani Sineva Vukušić, a Josipa Škorića Željka Pokupec.

Trojac se sumnjiči da su se udružili kako bi Škorić utjecao na to da njihove tvrtke dobiju posao postavljanja bukobrana na osječkoj obilaznici, a zauzvrat je dobio na trajno korištenje Audi vrijedan desetak tisuća eura, a besplatno su mu izvodili i radove na kući. 

'U HDZ-u je bio cijenjen'

Bajtl je inače jedina zaposlena u svojoj tvrtki, a prihodi su joj oko osam milijuna eura. Josip Škorić je i član HDZ-a, a kako 24sata doznaju od izvora iz stranke, časni sud HDZ-ove podružnice u Osijeku će mu zamrznuti članstvo do pravomoćne presude.

- On je uvijek bio ljubazan, susretljiv, ali u krugovima izvođača radova se pričalo da ima običaj uzeti svoj dio, a da je za te operacije imao i posebnu osobu. To su bile priče koje su znale kolati, a očito ih nitko nije dublje provjeravao dosad. Znalo ga se viđati u najfinijim restoranima u društvu izvođača radova za Hrvatske ceste i velikih tvrtki. U HDZ-u je bio cijenjen, jedan od utemeljitelja stranke u Osječko-baranjskoj županiji. Čini mi se da su iza njega zajedno stajali i premijer Plenković i ministar Butković. Bio je i na listama za parlamentarne izbore, što je itekako znak povjerenja - kaže nam sugovornik iz stranke koji poznaje Škorića.

Kako 24sata neslužbeno doznaju, istraga je započela još 2023. godine kad su u telefonu jednog od kontroverznih slavonskih poduzetnika, tijekom istrage drugog kaznenog djela, pronašli informacije koje inkriminiraju Škoriće i Bajtl. 

Brzi uspon

Josip Škorić bio je na čelu Hrvatskih cesta od 2017., a spominjan je kao jedan od najbližih suradnika ministra Olega Butkovića. Kako je naveo u mailu poslanom zaposlenicima, odluka da da ostavku nije bila laka, ali je bila najbolja za njega i njegovu obitelj. Posao u ovoj firmi započeo je još 2005. kao šef ispostave u Osijeku. Član uprave bio je od 2008. do 2011., kad dolazi na čelo firme u vrijeme mandata Jadranke Kosor. Smijenjen je nakon pobjede Kukuriku koalicije, ali ostao je u firmi. Do 2017. bio je na čelu Sektora za održavanje i promet. U Osijeku je završio Građevinski fakultet, a karijeru je započeo još 1992. u Gradnji Osijek, piše Jutarnji.

Prešao je u INA-u sljedeće godine, zadržavši se tamo do 1995. i od tada ostao u javnim službama tvrtkama, uključujući Ured za obnovu i razvoj Osječko-baranjske županije, županijsku Agenciju za razvoj te komunalnu tvrtku Unikom. Njegova supruga je također zaposlena u Hrvatskim cestama, a sin Ivan Fran Škorić postao je član nadzornog odbora osječkog Vodovoda  26. srpnja 2021. godine. A diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku manje od godinu dana prije, 28. rujna 2020.

Interesantan je i Zoran Škorić.On je predsjednik uprave Osijek Koteksa, tvrtke angažirane na brojnih poslovima niskogradnje i cestogradnje. Između ostalog, radili su na izgradnji autoceste A5, gradnji mosta preko Drave na autocesti, južnom kraku Južne obilaznice Osijeka... Prošle godine zabilježili su prihod od 76,3 milijuna eura, a dobit im je iznosila 6,7 milijuna eura. Kako piše Jutarnji, Škorić je na čelu Osijek Koteksa zamijenio Dragu Tadića koji je morao napustiti firmu zbog kriminalnih afera, a Škorić je protiv njega u više navrata svjedočio na sudu, uključujući i proces u aferi Remorker. Svjedočio je i na suđenju za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se ishodila oslobađajuća presuda za Branimira Glavaša. Poznat je, između ostalog i po dostavi skupocjenog sata Zdravku Mamiću. Riječ je o postupku koji se vodi protiv Zvonka Vekića, Ante Kvesića i Darka Krušlina, trojice osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić svojevremeno optužio za korupciju. Zoran Škorić je bio u društvu Vekića i Krušlina na Maksimiru kad je Mamić stavio Krušlinu na ruku luksuzni sat Audemars Piguet. Sljedećeg dana ga je Krušlin po Zoranu Škoriću poslao natrag Mamiću u Zagreb. Škorić ga je vratio i u međuvremenu dao iskaz USKOK-u.

24SATA U OSIJEKU VIDEO Pretresli kuću Josipa Škorića: Sumnja se i da je nju kupio novcem od mita?

Treća uhićena je Sanda Bajtl, direktorica firme Structivo koja se bavi, kako navode, infrastrukturnim projektima i poslovanjem u građevinskom sektoru na tržištima jugoistočne Europe. U referencama tvrtke stoji kako su se bavili brojnim poslovima koji uključuju radove iz područja geotehnike, zaštite od vjetra na cestama, zaštite od buke na cestama i vijaduktima, vodene građevine, signalizacije i cestovne opreme. Neslužbeno doznajemo da je godinama bila osoba od povjerenja Josipu Škoriću.

U 2008., CROMA (hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika) dodijelilo joj je nagradu za najboljeg mladog menadžera godine. Tada je radila za osječku tvrtku Werkos, a kako se pisalo, po završetku studija se zaposlila kao voditeljica projekata. Uskoro je napredovala radeći na projektnom rješenju izgradnje umjetnog slanog jezera u Tuzli, na projektu izgradnje vjetrozaštite kolnika na dionici Sveti Rok-Maslenica, ozelenjivanju mlaznog betona na dionici Bosiljevo-Josipdol.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • ivan 3:16 22.09.2024.

    pišite malo i o Werkosu.. da vidite njihovo poštenje

  • Twigyos 21.09.2024.

    Naravno da je znao,imao je vremena ukloniti sve dokaze,a odakle mu svi ti stanovi i kuće,sinovima najskuplje aute i stanove kupio,namjestio poslove,a o aferi sa djevojčicama iz doma ni slova,sve se bacilo u zaborav tako će i ovo.

  • classix623 21.09.2024.

    Intelektualac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare