To je to što me zanima!

Sjeverna Makedonija spremna je na promjenu ustava: 'Ali, tek na dan kada postanemo dio EU'

Novi ministar rekao je kako je Skoplje spremno na promjenu ustava, ali uz klauzulu da ona stupi na snagu na dan kad Sjeverna Makedonija postane članica EU-a
Vidi originalni članak

Nova vlada u Skoplju spremna je mijenjati ustav i unijeti bugarsku manjinu u taj dokument, no uz klauzulu da ta promjena stupi na snagu na dan ulaska Sjeverne Makedonije u Europsku uniju, rekao je u subotu novi ministar vanjskih poslova te zemlje. Timčo Mucunski, 34-godišnjak i potpredsjednik stranke VMRO-DPMNE koja je ponovno preuzela vlast u Sjevernoj Makedoniji, petog dana na novoj funkciji imao svoj prvi javni nastup na Dubrovnik Forumu. Tamo je naglasio da su Makedonci „puno puta” svjedočili dvostrukim standardima europskih institucija, no da ipak u ogromnoj većini ostaju proeuropski orijentirani jer znaju da „nema boljeg puta”. 

NEZAPAMĆENI KVAR MREŽE Kako je regija ostala bez struje: 'Cijela mreža je pala odjednom, zaustavili smo kvar kod Zadra'

Skoplje se godinama sporilo s Atenom o imenu države, što je riješeno 2019. dodavanjem geografske odrednice u naziv zemlje i omogućavanjem njezinog ulaska u NATO savez. Sjevernoj Makedoniji tek su 2022. otvoreni pregovori o članstvu u Europskoj uniji, ali je potom uslijedio ultimatum Bugarske koja želi da Skoplje promijeni ustav te u njega uvede makedonske Bugare.

PREUZEO FUNKCIJU Mickoski je i službeno premijer Sjeverne Makedonije: Ostaje privržen europskoj integraciji

Mucunski je rekao da se taj zahtjev „pojavio vrlo brzo i neočekivano te svake godine ima novu razinu” – prvo se govorilo o povijesti, pa jeziku, pa manjinskim pravima u ustavu. Novi ministar, dio vlade smatrane nacionalističkom, dijelom i jer njezini članovi koriste ponekad koriste staro ime države, rekao je kako je Skoplje spremno na promjenu ustava, ali uz klauzulu da ona stupi na snagu na dan kad Sjeverna Makedonija postane članica EU-a. 

- Želimo predvidljivost, želimo znati da je to zadnje bilateralno pitanje pred nama - kazao je Mucunski, prozvavši to „racionalnim, europskim kompromisom”.  Naglasio je da nova vlada želi dobre odnose s Bugarskom te da će ona biti fokusirana na europsku integraciju i sve što ona nosi sa sobom – borbu protiv korupcije, vladavinu prava i ekonomski razvoj.  

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Hrvatska na strani pravde 30.06.2024.

    Vladavina prava je samo na papiru. To smo vidjeli u slučaju ne osude izraelskog genocida, odnosa prema  Iranu, kupovine ruskog plina dok je Rusija pod sankcijama i dok ubija ukrajinske civile, itd .

  • nikolina26 29.06.2024.

    bolje vam je da ostanete izvan eu jer tek onda ste gotovi nadrljali

Komentiraj...
Vidi sve komentare