To je to što me zanima!

Sjajni srednjoškolci iz Vrgorca: Naša ‘Kraljica Neretve’ je oduševila goste Slast Festa

Vrgoračka srednja škola nema dovoljno mjesta za sve učenike koji žele upisati ugostiteljske smjerove, a uz trogodišnje smjerove, upisuju i četverogodišnji gimnazijski, te ekonomski smjer
Vidi originalni članak

Jedina srednja škola u Vrgorcu je Srednja strukovna škola Tina Ujevića. I baš poput slavnog Tina, onako pomalo samozatajno, ali iznimno prepoznatljivo i originalno, pokazuje se kao dobar primjer uspješnosti u srednjoškolskom obrazovanju. Spoj teorije i prakse, uz prepoznatljivu originalnost, pokazuju učenici ove škole sa svojim profesorima. Konobari, automehaničari i kuhari iz ove škole izlaze sa znanjem koje uspješno primjenjuju.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Koliko su dobri, pokazuju već i tijekom školovanja, pa su nedavno na prvom Slast Festu osvojili nagradu publike. Bio je to prvi festival posvećen tradicionalnim neretvanskim slasticama, a mladi Vrgorčani osvojili su posjetitelje "Kraljicom Neretve". Slavnu tortu spremili su pod stručnim mentorstvom svoje profesorice Ivane Čotić. Nagrada im, kažu, znači vrlo mnogo, no škola odavno primjenjuje što više praktičnog rada i povezivanja sa strukom.

Recept za slasnu tortu potražite OVDJE.

Uče na lokalnim plodovima

I svi oni iz ove škole izlaze sa znanjem koje uspješno primjenjuju u svom budućem radu, a sada praksi. Isprobavaju oni i kušaju okuse, mirise i blagodati koje pruža plodni vrgorski kraj. Stoga nije čudo kako će baš u rano proljeće u njihovim slasticama bogatstvo okusa dati vrgorske jagode, onda smokve ili neko drugo voće i povrće iz ovog plodnog poljoprivrednog kraja. O mendulama i citrusima suvišno je, kaže profesorica kuharstva Ivana Čotić pričati, treba te originalne gastro specijalitete kušati i sve potom zaliti sa dobrom kapljicom nekog od vrhunskih vina dobivenog od grožđa sa vrgorskog vinogorja.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Praksa u velikim hotelskim kućama

- Trenutno se radi kurikularna reforma strukovnih škola i veže se za projektnu nastavu. Zato mi sudjelujemo u velikom broju projekata, idemo na Erasmus razmjene u druge europske zemlje. Razmjenjujemo iskustva i u svemu nas prati lokalna zajednica. Važno je i da naši učenici sudjeluju u raznim javnim manifestacijama, poput Dana bikle, pršuta i vina, jagoda, jer tako dobivaju realnu kritiku - govori nam ravnatelj Drago Mihaljević.
Od 217 učenika, 38 je kuhara i 15 konobara. Uz trogodišnje smjerove, ova škola ima četverogodišnji razred opće gimnazije te ekonomske škole. Strukovne su škole izazov i za kurikularnu reformu, a kako to izgleda na terenu, vrgoračka je škola dobar primer.
- Naši učenici stručnu praksu obavljaju uglavnom u nekoj od hotelskih kuća od Makarske, Baške Vode i Brela - kaže profesor Milan Serdar.

Koliko je škola tražena, potvrđuje ravnatelj Drago Mihaljević:
- Ostalo nam je nekoliko učenika ove godinu neupisano jer ne smijemo više od 28 učenika upisati u razred bez posebne dozvole resornog ministarstva. Ove smo godine upisali samo deset kuhara, a imali smo mnogo više učenika koji su htjeli upisati kuharstvo. Imamo zanimanja za koja smatramo da naši učenici neće trebati čekati na posao jer smo vezani za turizam i ugostiteljstvo.

Da tu nije kraj njihove kreativnosti i marljivog rada, pokazatelj je i uzoran školski maslinik, koji uređuju učenici sa svojim profesorima. Svoje ulje koriste dok pripremaju jela i uče jer tijekom cijele godine imaju ga dovoljno za spravljanje svojih specijaliteta.

Dok smo gledali njihovu prezentaciju, spretnost kojom rade, radost u njihovim očima i zadovoljstvo konačnim uratkom potvrdili su nam kako je strukovna kurikularna reforma zaživjela u Vrgorcu. Pitamo ravnatelja kako to da u kraju poznatom po mesnoj industriji nema zanimanja mesar.
- Od iduće godine nadam se i razredu budućih mesara. Već ove godine bilo je zanimanja za to zvanje - zaključuje ravnatelj, koji se nada još većoj podršci lokalnih vlasti, ali i države, kako bi se otvaralo još više mogućnosti zapošljavanja njihovih učenika. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare