To je to što me zanima!

"Situacija je jako ozbiljna, ali nećemo bankrotirati"

Ako država dođe do stanja u kojem više ne može otplaćivati dospjele dugove, u Hrvatsku će nam doći predstavnici Svjetske banke i MMF-a...
Vidi originalni članak

Država ne može bankrotirati, kaže ekonomist Dragan Kovačević (HNS), koji je u Argentini tri mjeseca proučavao ekonomski slom te zemlje. Argentina se prije sloma 2001. godine u inozemstvu zadužila 132 milijarde dolara. U zemlju se uvozilo znatno više robe i usluga nego što se iz nje izvozilo. Padom deviznih rezervi u bankama na samo 1,7 milijardi dolara i općom nelikvidnošću država je došla do točke na kojoj više nije mogla otplaćivati vanjski dug. Argentinu su počeli potresati krvavi sukobi s desecima mrtvih, vlade su padale jedna za drugom, ali ta je zemlja ipak pronašla izlaz.
- U Argentinu su došli predstavnici MMF-a i Svjetske banke. Države ne proglašavaju stečaj i nema naplate iz hipoteke, nego te institucije pomažu vladi da redizajnira ukupnu ekonomsku politiku i da je dovede u prihvatljive okvire - kaže Kovačević. Dakle, od nekoga se uzima da bi se vratio dug.
- Bankrot nije moguć, ali nije izvjestan ni argentinski scenarij - kaže dr. Mladen Vedriš.
- Naš bankarski sektor je izdržao udar krize i sad nam slijedi konsolidacija javnih financija, vjerojatno po modelu Mađarske ili Baltika, a nikako južnoamerički model - kaže Vedriš.



'OVA KRIZA NAM NUDI NOVU ŠANSU'

Ako Vlada povuče vjerodostojne poteze i započne privredni razvoj, to je šansa, kaže M. Vedriš. Nikome u svijetu, ni MMF-u ni Svjetskoj banci, nije u interesu naš kolaps, nego možemo račnati na pomoć.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • naharfa 09.07.2009.

    smanjujte te vojne mirovine, krajnje je vrijeme, mi radimo za 4.000 a oni imju mirovine 6.000 i više... svaka čast što su se borili ali ovo više nema smisla... dečki što rade sa mnom imaju po 2.900...

  • mira2 09.07.2009.

    najviše mi je ovih dana zasmetala izjava onog kretena tzv.ministra zdrvstva \"da ćemo svi morati sudjelovati u oporavku\", od čega da sudjeluje ovaj jadan narod, što još želite da vam damo, sve ste nam uzeli!zašto Vi koji ste pokrali i napunili svoje džepove ne vratite lovu?

  • hogarko 09.07.2009.

    Pogledaj se na što ličiš,sigurno je da Šuker neće bankrotirat.Može jedino puknit od velikog blagostanja.U širinu,uširinu.Sirotinji se nudi solarna joga,zato su sad i poslali vamo onog Indijca da nas pripremi za gladovanje....majko mila.

Komentiraj...
Vidi sve komentare