S jednog od štandova na sajmu pršuta u Sinju posjetitelje je “promatrala” i dimljena svinjska glava.
Vlasnici pršutane Herceg iz Ljubuškog svinjsku glavu donijeli su kao simbol nekadašnjeg siromaštva.
- Danas ljudi ne jedu, kako ih zovemo u našem kraju, glave od gudina. Nekada se ništa nije bacalo. Tako se i glava kuhala, najčešće s raštikom i zeljem - kaže Ivana Herceg. Osim glave donijeli su jedan od većih pršuta, koji teži 18 kg. Tako veliki pršuti dobivaju se od svinja teških od 250 do 300 kg.
Na sajmu je izložen i hajdučki pršut.
- To je za prave hajdukovce i napravili smo ga da predstavimo i naš klub - kaže Tomislav Pelivan iz pršutane Mrki. Riječ je o drniškom pršutu, a tvrtka je iz Trogira. Cijena je do 150 kn po kilogramu ako je u komadu, a od 220 do 250 kuna za rezani.