To je to što me zanima!

Sindikat pomoraca Hrvatske želi da međunarodne institucije pregledaju brodove Jadrolinije

Jadrolinija, naglasili su, mora postavljati visoke standarde sigurnosti pomoraca, putnika i brodova te na takav način zaštititi hrvatsku kabotažu od jeftine i nekvalitetne konkurencije
Vidi originalni članak

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) zatražio je od međunarodnih institucija pregled Jadrolinijinih brodova pošto još nisu dobili od domaćih institucija izvješće o rezultatima istrage nakon pogibije tri mornara na trajektu Lastovo, 11. kolovoza.

Reakcije međunarodnih institucija sindikat je zatražio jer ni nakon gotovo dva mjeseca nema izvješća DORH-a, Agencije za istraživanje  nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu kao ni Ministarstva mora prometa i infrastrukture o rezultatima istrage.

TRAGEDIJA U MALOM LOŠINJU Obitelji pomoraca poginulih na trajektu: Pripremamo tužbu zbog smrti naših najmilijih

Tijekom 'zatišja', po tumačenju Sindikata, ponovno su lansirane teze o isključivoj krivici posade trajekta Lastovo za tragediju, što Sindikat smatra nedopustivim i sramotnim jer kompanija nije omogućila niti minimalni sustav kontrole i sigurnosti pri izvođenju rizičnih radova.

Prvi korak je, kažu u sindikatu zamolba PSC-ovoj inspekciji u Anconi za provjerom usklađenosti s Međunarodnom konvencijom za zaštitu života na moru i međunarodnim pravilima o standardima upravljanja vođenja broda i sprječavanja onečišćenja mora, što uključuje pregled brodske opreme i sustava s naglaskom na moguće rizične sustave te provedbu sustava održavanja i popravka, priopćio je sindikat.

INCIDENT NA TRAJEKTU Iskusni pomorci i strojari o padu rampe: 'Vidi se da je ovdje sajla pukla, ali to nije jedini problem'

SPH navodi da je o poduzetim koracima obavijestio resorno Ministarstvo, a ministar je, kako su dodali očekivano o tome hitno obavijestio Upravu Jadrolinije i reprezentativni sindikat pa su krenule uobičajene teze da “Sindikat pomoraca Hrvatske pokušava srušiti Jadroliniju”.

"Za Sindikat pomoraca Hrvatske pojam Jadrolinija nije trenutni - dokazano nesposobni predsjednik Uprave i njegovi sateliti već je Jadrolinija najveća i najvažnija hrvatska brodarska kuća koja zapošljava preko 1300 pomoraca i 500 radnika, poručio je sindikat.

Jadrolinija, naglasili su, mora postavljati visoke standarde sigurnosti pomoraca, putnika i brodova te na takav način zaštititi hrvatsku kabotažu od jeftine i nekvalitetne konkurencije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare