To je to što me zanima!

Sindikat: HŽ Infrastruktura je kriva za kolaps na željeznici

Sindikat tvrdi da se po treći put ove zime nije očistila pruga i zato je lokomotiva iskočila, slomili se plugovi na dva vlaka, a jedan je vlak s putnicima stajao 15 sati
Vidi originalni članak

Nakon što je u nedjelju ujutro još jedna lokomotiva iskliznula iz tračnica i kolapsa  u prometu i sustavu, oglasio se i Sindikat strojovođa Hrvatske. 

- Do potpunog kolapsa prometa došlo je zbog katastrofalno organiziranog rada u HŽ Infrastrukturi. U trenucima dok pada snijeg nitko od nadležnih nije, po treći put ove zime, pokrenuo nikakvo čišćenje pruge zbog čega je došlo do iskakanja jedne lokomotive iz tračnica, lomova plugova na dva motorna vlaka i 15-satnog stajanja putničkog vlaka na pruzi – rekao je Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.

Dodaje kako je tragično da nitko od 6.500 radnika nije pokrenuo čišćenje te da smiješno zvuče opravdanja o elementarnoj nepogodi, obzirom da su ceste kroz Gorski kotar očišćene. 

- Iako su jedino naše kolege strojovođe provele noć s putnicima u zarobljenim vlakovima, želimo se ispričati putnicima za sve što su proživjeli, jer smo svjesni, za razliku od HŽ Infrastrukture, da nam je svaki taj putnik poklonio svoje povjerenje i da ga moramo zaslužiti za sljedeći put. Strojovođe se trude da svojim zalaganjem kompenziraju katastrofu HŽ Infrastrukture, ali, ukoliko se nešto radikalno ne promijeni, ni naši napori više neće biti dovoljni da garantiramo sigurnost, niti sebi, niti putnicima - kazao je Mrgan.

"Nemamo čarobni štapić za čistiti snijeg ispod svakog vlaka"

Ovo je ozbiljan vremenski poremećaj, a pokvarili su nam se strojevi za čišćenje snijega. Iz Gorskog kotara sam i ne sjećam se da je zadnjih 14 ili 15 godina palo toliko snijega. To naravno nije izgovor. Prekid prometa je posljedica ispadanja dva od pet snijegočistača koje imamo na raspolaganju. Nažalost, nisu mogli ići redovito svaka dva ili tri sata, ali nitko nema čarobni štapić da ispred svakog vlaka može stati snijegočistač, rekao je za Media servis Ivan Vuković, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Idi na 24sata

Komentari 112

  • Kmica_hr 25.02.2013.

    Gospodine ministre Hajdaš Dončić, mislim da je došlo vrijeme da raspustite cijelu upravu HŽ-a jer nama putnicima je više dosta ovih incidenata i nemara koji se događaju u HŽ-u. Em što ih skupo plaćamo,em nam je svaki dan život u opasnosti,šta doista moramo platit svojim životima da bi netko skužio kako je cijela uprava HŽ-a nesposobna u svom poslu?

  • Velečasni 1 25.02.2013.

    U USA je normalno da kompozicija ima i po 60-70 vagona i prikopčaju čak po 4-5 lokomotiva na to.Ali to je USA jel'te ?

  • Velečasni 1 25.02.2013.

    HŽ je uglavnom gotov kao takav.Kada je došao veliki brod u Bakar sa željeznom rudačom za mađarske čeličane trebalo ga je iskrcati za nekih par dana ali se pojavio problem vuče vagona prema ZG.Nije bilo dovoljno ispravnih lokomotiva koje bi povukle taj teret.I ove koje sada vuku su prastare i nepouzdane.Nastala je panika.Ne znam kako je ta priča završila.A i taj posao su dobili više slučajno,jer je zbog niskog vodostaja Dunav bio neplovan.Brodovi s tom rudačom se iskrcavaju u Rumunjskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare