Sestra Doris Engelhard iz bavarskog samostana Mallersdorf jedina je časna sestra u Njemačkoj koja vodi pivovaru. Doris u početku uopće nije voljela pivo, a sada joj nijedan dan ne može proći bez njega, piše portal Točkazarez.
Za sestru Doris pivo je dio života. U samostanu Mallersdorf u Donjoj Bavarskoj pivo se služi uz svaki obrok, osim doručka.
- Ne mogu si zamisliti da pijem čaj od kamilice uz pečenu svinjetinu - kroz smijeh odgovara sestra Doris, prenosi Tockazarez.hr.
Sestra Doris već 48 godina vodi malu samostansku pivovaru sestara franjevki u Mallersdorfu, što je čini jedinom redovnicom u Njemačkoj koja je vrhunska stručnjakinja za pivo.
- Prvo sam se htjela baviti poljoprivredom; to sam ionako znala otprije - prisjeća se Doris. Tada im, međutim, poljoprivreda u samostanu nije bila na listi prioriteta pa se Doris odlučila za pivarstvo.
- Prvo sam pivo popila na stručnom ispitu, i to začepljena nosa. Ali u međuvremenu sam se naviknula na njega - ispričala je Doris.
Iako je tijekom školovanja ona bila jedina žena među muškarcima, sestra Doris je imala svoje uzore u samostanu - njezina prethodnica je već 1933. postala prva majstorica pivarstva u njezinoj zajednici.
Sestra Doris rođena je 1949. kao Walburga Engelhard u Herriedenu kod Ansbacha. Roditelji su je katolički odgajali usred protestantske Srednje Franačke da bi ona s dvanaest godina odlučila otići u internat za djevojčice u samostan Mallersdorf. Odmah po završetku škole 1966. počela je učiti zanat kako bi mogla ući u samostan.
- U Herriedenu smo imali jednu medicinsku sestru koja je bila redovnica - prisjeća se Doris i dodaje kako ju je ta redovnica toliko inspirirala da je i sama poželjela postati časna sestra.
Danas u samostanu Mallersdorfu 400 sestara zarađuje za život. Zajedno s još 200-tinjak zaposlenih uzgajaju povrće, imaju svoju mesnicu, pekaru i obavljaju sve poslove koji se odvijaju u samostanu. Pivarski ječam, s kojim radi sestra Doris, proizvodi se na njihovoj vlastitoj farmi dok hmelj dolazi od farmera iz Hallertaua. Rezultat njezinog truda je istovremeno i omiljeno pivo majstora pivara - svijetlo, punog okusa. U ponudi se još mogu pronaći i podrumsko pivo, svijetli bock, a u korizmi i dupli bock. Pivarka Doris ne voli tamna i pšenična piva, pa ih zato i ne proizvodi.
Pivovara godišnje proizvede oko 3000 hektolitara piva i 800 hektolitara bezalkoholnih pića. Od toga se trećina popije u samostanu, ostatak ide lokalnim gostionicama i trgovcima pivom ili se prodaje preko interneta. Svakodnevni pogon vodi sestra Doris sa samo dvoje zaposlenika, a sama kaže da joj radni dan dugo traje.
- Danas se dosta toga radi automatski; nije više toliko fizički zahtjevno kao ranije - objašnjava sestra Doris.
- Ja bih mogla odmah sutra otići u naš starački dom; to ne bi bio nikakav problem. A koliko ću se još dugo baviti ovim poslom, to zna samo dragi Bog - kaže sestra Doris i dodaje kako još nije našla nasljednicu, ali kako se nada da će pivovaru moći predati svojim zaposlenicima.
Cijelu priču pročitajte na Točka Zarez.