To je to što me zanima!

Seoul: Sjeverna Koreja šalje 12 tisuća vojnika u Ukrajinu, viđeni su u ruskim centrima za obuku

Ti vojnici bi mogli čuvati pojedine dijelove ruske granice, što bi omogučilo ruskim vojnicima koji se tamo nalaze da krenu u borbe u istočnoj Ukrajini, jer u ovom trenu nisu spremni za ozbiljnije izazove
Vidi originalni članak

Južnokorejska tajna služba NIS tvrdi da će Sjeverna koreja poslati 12 tisuća vojnika u Ukrajinu da se bore na ruskoj strani piše BBC
Ove tvrdnje dolaze dan nakon što je i sam Zelenski rekao kako se sjevernokorejski vojnici već bore u Ukrajini. 

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol je sazvao sigurnosni sastanak u petak i poručio međunarodnoj zajednici da na sjevernokorejsko slanje vojnika u Ukrajinu mora odgovoriti svim raspoloživim sredstvima. 

Sudeći po obavještajnim informacijama koje posjeduje NIS, 1500 vojnika je već stiglo u Rusiju, a konačan broj bi mogao biti oko 12 tisuća, rekao je neimenovani izvor južnokorejskim medijima. U zadnje vrijeme je sve više dokaza da Pjongjang ozbiljno naoružava Rusiju, a sada bi mogli otići korak dalje i osim oružja početi slati i vojnike. Pjongjang čvrsto stoji uz Moskvu i njihova suradnja se intenzivirala u zadnjih par mjeseci. Prošlog tjedna Kim Jong Un je čestitao rođendan Putinu i nazvao ga najbližim suradnikom.

Pomoć sa Istoka Zelenski: Sjeverna Koreja šalje svoje vojnike u Ukrajinu

U utorak, 15.10. 2024., Putin je predstavio nacrt zakona za ratifikaciju vojnog sporazuma kojeg je sklopio s Kimom. Tim sporazumom su Rusija i Sj. Koreja  obvezane pomoći jedna drugoj u slučaju agresije na jednu od njih.

NIS tvrdi da se sjevernokorejski vojnici obučavaju u Vladivostoku, Usurijsku, Habarovsku i Blagovješčensku. Ta tvrdnja bi se mogla pokazati kao istinita zato što je prošlog tjedna vojni izvor iz Ruskog dalekog istoka upozorio da je u bazu kod Usurijska stigla sjevernokorejska vojska.

Južna Koreja tvrdi da je od kolovoza do danas, Pjongjang poslao 13 tisuća kontejnera s municijom i protuoklopnim projektilima.

 - Čak osam milijuna granata kalibra 122 mm i 152 mm je poslano u Rusiju iz Sjeverne Koreje- izjavili su iz NIS-a. 

Pojedini vojni analitičari tvrde da slanje i puno većih brojeva sjevernokorejskih vojnika od ovih koji su najavljeni ne znači nužno da će
Rusija brzo slomiti Ukrajinu. Neki od problema su jezične barijere i činjenica da sjevernokorejski vojnici nemaju nedavnog borbenog 
iskustva. Zadnji službeni sukob koji je ta vojska vodila je onaj iz 50-ih- Korejski rat.

 - Oni bi mogli čuvati pojedine dijelove Rusko-ukrajinske granice, što bi omogućilo ruskim vojnicima koji se tamo nalaze da krenu u borbe u istočnoj Ukrajini- rekao je Valerij Rijabih, urednik ukrajinskih novina Defence Express.

 - Isključio bih mogućnost da se te jedinice odmah priključe najtežim borbama- izjavio je Rijabih.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Hrvatska na strani pravde 18.10.2024.

    NATO ( Nord American Terroristic Organization ) u Ukrajini će izgubiti rat jer to jako puno košta. Osim toga, ponestaje im ljudstva, pa su počeli slati i žene na prvu crtu bojišta. Ako dođe Trump na vlast, rat dobija Putin, a Vonderlajnica neka tada grize nokte.

  • Danijel2090 18.10.2024.

    ponestalo rujama topovskog mesa 😅...oni bi protiv natoa LOL 🤣

  • Čistokrvni gmo free 18.10.2024.

    Dam se kladiti da će ih pola pobjeći u Eu... 😅

Komentiraj...
Vidi sve komentare