To je to što me zanima!

Senator Mark Begich vuče korjene iz Podlapače u Lici

Novoizabrani senator s Aljaske Mark Begich, hrvatskog podrijetla, najavio je promjene u politici te najsjevernije američke savezne države
Vidi originalni članak

Novoizabrani senator s Aljaske, demokrat hrvatskog podrijetla Mark Begich, u srijedu je najavio promjene u politici te najsjevernije američke savezne države, a njegov suparnik, republikanski senator Ted Stevens, priznao je poraz. U Anchorageu nakon izborne pobjede nad Stevensom, 85-godišnjim veteranom s 40-godišnjim stažem u Senatu, Begich je obećao da će bolje slušati birače i graditi konsenzus nego što je to Stevens ikad činio.

SENATOR IZ LIČKOG SELA
Begich, koji je i gradonačelnik Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci, u kojem je i rođen, korjene vuče u Lici u selu Podlapača, odakle mu je djed Ivan. Trbuhom za kruhom, Ivan se 1911. godine uputio u Ameriku te je cijeli život radio u rudniku željeza u Minessoti. Dobio je sina Nicka, Markova oca, koji se kasnije preselio u Aljasku i boreći se za učiteljska prava, zavolio politiku. Postao je 1962. godine najmlađi član senata Aljaske, a radio je i kao profesor na Sveučilištu u Anchorageu. Američki kongresnik postao je 1970. godine, a dvije godine kasnije proglašen je mrtvim nakon što je njegov avion nestao naputu od Anchoragea do Junoa. Mark je četvrto od šestero djece Pegge i Nicka Begicha, a iako je završio samo srednju školu postao je prvi Hrvat u američkom Senatu. Kasnije se nastavio školovati u Sveučilištu u Anchorageu. Otac je šestogodišnjeg Jacoba kojeg je dobio sa suprugom Deborah Bonito, a u politici se zalaže za smanjenje potrošnje energije kako bi se zaustavilo globalno zatopljenje.

RODBINA SENATORA MARKA ZOVE U POSJET
U zaseoku Breštani kod Podlapače s obitelji živi Nikola Begić (52), bratić američkog senatora, piše jedan dnevni list. Kaže kako zna da Mark ima puno posla ali se nada da će doći vidjeti gdje su mu korjeni. Za Markova djeda Ivana kaže da ih nikada nije zaboravio, slao je pakete i pokoji dolar, ali se nije vratio kući.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • branchburg 20.11.2008.

    Hrvatsko korijenje je izgradilo Ameriku...uz Irce i Talijane

  • milangirl86 20.11.2008.

    Pa je,šta bi taj Svijet bez nas Hrvata!? Korijen ovaj,korijen onaj,ma neke čovjek živi gore u miru i to je to!!! mika h- PREJAK TI JE KOMENTAR ::-) Pa evo,Sanader došao iz Austrije,pa vidite kako nam je pomogao, da smo Banana Republik!!!

  • mika_h 20.11.2008.

    I obama ima hrvatske krvi u sebi. Njegov djed je pojeo jednog hrvatskog misionara u africi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare