Predsjednik uprave Pleter-usluge Marijan Mareković komentirao je pripremu i distribuciju obroka na potresom pogođenom području. Podsjetimo, nakon što je tvrtka Pleter preuzela taj zadatak od volontera kuhara, pojavile su se i brojne kritike oko toga da su stigli prekasno do toga da imaju problema s organizacijom na terenu.
Mareković je za Media Servis rekao da se situacija oko pripreme i distribucije obroka stabilizirala te da su uspostavljena mjesta podjele obroka.
- Dnevno isporučujemo 7000 do 8000 kuhanih obroka i oko 1000 suhih obroka. Volonteri HCK ne ograničavaju broj obroka na podjeli tako da smatramo da je velika većina građana zadovoljna i da gladnih ne smije biti - rekao je.
Na kritike da su se građani organizirali prije njih, Mareković kaže da su tamo bili već prvog dana, 29. prosinca te da su isti dan isporučili prve obroke za večeru nakon otklanjanja kvarova i osposobljavanja kuhinje. Dodao je da su nakon osnivanja Stožera mobilizirani 10. siječnja i od tad rade po njihovim napucima.
Na pitanje po čemu je Pleter bolji, budući da obrok košta 23 kune, što je točno i 23 kune više od obroka koje su pripremali volonteri, odgovorio je:
- Prvo bih želio naglasiti da Pleter ne koristi namirnice iz donacija građana niti iz robnih rezervi iako se pojavila ta informacija, koja je netočna i pomalo zločesta. Naša kalkulacija cijene temelji se na cijeni namirnica, troškovima rada i radne snage, prijevoza obroka te ispomoć u podjeli obroka na lokacijama, kao i PDV-u.
- Najvažnije je da svatko u potrebi dobije svoj topli obrok - tvrdi i dodaje da se o ukusima ne raspravlja. Osvrnuo se i na fotografije malih porcija hrane koje su kružile društvenim mrežama, a za koje su brojni komentirali da izgledaju nejestivo.
- Ne znamo od kuda dolaze fotografije navodno naših jela, no očito je da se radi o zlim objedama koje za cilj imaju obezvrijediti rad zaposlenika Društva, ali i pomoć države na potresom pogođenim područjima u cjelini. Dokazano je da se ne radi o našim obrocima za koje velika većina naših korisnika smatra da su dobri. Ne stidimo se našeg rada, zato svakodnevno javno i objavljujemo na Facebook stranici fotografije naših obroka - objasnio je.
Mareković je istaknuo da jelovnik rade njihovi nutricionisti koji vode računa o hranjivosti obroka i vremenskim uvjetima. Naglasio je da je iznimno važno prilagoditi se kuhanju velikih količina i higijensko-sanitarnih zahtjevima podjele istih na terenu.
Za optužbe da nisu organizirani na terenu kaže da se ne osjeća prozvanim.
- Jer ako je itko organiziran, onda smo to mi zajedno sa vojskom. Imamo dosta iskustva u radu u vojnom okruženju, te smatramo da svoju zadaću koja obuhvaća pripremu obroka, i dostavu istih na dogovorena mjesta podjele, obavljamo dobro. U tom smislu smatramo da smo dobro organizirani - tvrdi.
Na pitanje je li država mogla angažirati lokalne ugostitelje koji su zbog pandemije ostali bez posla, Mareković kaže da je ta odluka u nadležnosti stožera. Što se tiče volontera kuhara, istaknuo je da nitko nije u mogućnosti cijelo vrijeme kuhati besplatno.
- Prije ili kasnije, oni bi se vratili svojim domovima i poslovima, ali na kraju ostaje država koja skrbi za sve stradalnike u potresu pogođenog područja i Pleter zajedno s njom - dodaje. Mareković ističe da su volonterima svi zahvalni i moraju im odati dužno poštovanje.
Za poslove koje radi Pleter imaju dovoljan broj radnika i ne trebaju im volonteri. Zaposlili su četiri nova radnika, pa ih trenutno imaju 1145, od čega su 209 kvalificirani kuhari.
Na pitanje do kad će pripremati obroke u područjima pogođenima potresom, rekao je - do kad bude potrebno.
- Odmah smo pristupili osiguranju prehrane na potresom pogođenom području, proširili smo dotadašnje aktivnosti na tom području. Na nama je da odradimo sve postavljene zadaće od strane Stožera koji na je i mobilizirao. Tu smo dok nas budu trebali - zaključio je.