To je to što me zanima!

Šef firme kojoj je Škugor jeftino prodavao plin: 'Novi direktor u Ini nam je dao još bolju cijenu'

Direktor tvrtke Nexe potvrdio je za Telegram da su u srpnju ove godine doista kupili jeftiniji plin od Ine. Platili su ga oko 90 eura po megavatsatu
Vidi originalni članak

Donedavni direktor iz Ine Damir Škugor i njegov suradnik Stjepan Leko snimljeni su ljetos kako dogovaraju da će tvrtki Nexe iz Našica prodati plin po fiksiranoj cijeni i pritom "nešto smuljati" kao razlog za umanjenje. Kako se moglo čuti u tom razgovoru, planirali su navesti da nemaju kamo s tim plinom pa ga je "bolje prodati nego spaliti". 

Obojica su trenutno pod istragom u aferi Ina. 

Direktor tvrtke Nexe potvrdio je za Telegram da su u srpnju ove godine doista kupili jeftiniji plin od Ine. Platili su ga oko 90 eura po megavatsatu. Iz tajno snimljenih razgovora može se čuti kako Škugor nije htio Petrokemiji u isto vrijeme spustiti cijenu ispod 150 eura, a spominjao se i iznos i od 212 eura. 

Tajne snimke otkrile su i kako je odgovorna osoba iz Nexea Škugoru rekla da im je isplativo paliti pogone "jedino ako im je ulazna cijena plina do 90 eura", javlja Telegram. 

NE MOŽE SAV PLIN HEP-U Vlada donijela odluku o preraspodijeli kapaciteta plina iz HEP-a po cijeni od 41 euro

- Ako je to nemoguće, pokrenut ćemo samo jedan pogon, a drugi će ostati zatvoren - govori sugovornik iz Nexea te objašnjava da će vjerojatno ugasiti proizvodnju tijekom zime kad cijene plina eksplodirao. Škugor u snimljenom razgovoru poručuje da će napraviti da "oba pogona rade tijekom srpnja, kolovoza i rujna", no da će vidjeti za listopad. 

- Kad dođe vrijeme u nekoj budućnosti bit ću se slobodan javiti - govori na kraju. 

Škugor odmah kasnije zove Stjepana Leku i objašnjava mu da "operativno rješava provedbu posebnih ugovora u sustavu Ine". 

Ergović je rekao kako je Nexe krajem lipnja imao fiksiranu cijenu plina. 

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Plenković je najprije bojkotirao saslušanje o Ini. A onda poslao Hrvoja Zekanovića da ga rasturi

- Zatim smo ju i u srpnju fiksirali na onu poznatu od 93,5 eura. Ja sam osobno bio kod gospodina Škugora na sastanku. On nas ničime nije ucjenjivao. Ni on ni Ina nisu nam pogodovali - istaknuo je. 

- Mi smo u Vinkovcima u našem pogonu za 8. i 9. mjesec dogovorili fiksiranu cijenu iz 7. mjeseca zato što tamo postoji plin koji se ne može nigdje drugdje spaliti osim u našem pogonu ili ga mogu pustiti u atmosferu. Zato smo tamo uspjeli dobiti tu cijenu. U Našicama, gdje je naša najveća tvornica, plaćali smo plin po tržišnim uvjetima - rekao je Ergović te dodao kako kako su s novim direktorom prodaje u Ini dogovorili još povoljniju cijenu kaptažnog plina. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • croarmy47 21.10.2022.

    Pitanje za MILIJARDU Eura, Dali je krivicno djelo i zabranjeno kupiti nesto vrlo povoljno, pa poslije prodati skuplje i ostvariti izvjesnu dobit, molim OPORBU za izjasnjenje!

  • croarmy47 21.10.2022.

    I I I I ::: kaj sad? kupili su legalno jeftini plin i prodali ga skuplje ko i SVI trgovci, u cemu je sad problem????

Komentiraj...
Vidi sve komentare