To je to što me zanima!

Šef diplomacije EU u Vijetnamu: 'Htio bih da ovaj posjet bude početak unapređenja odnosa'

Na sastanku u Hanoju, Borrell i vijetnamski ministar vanjskih poslova Bui Thanh Son razgovarali su o Južnom kineskom moru, Ukrajini i financiranju energetske tranzicije
Vidi originalni članak

Šef diplomacije EU-a Josep Borrell rekao je u utorak u vijetnamskom glavnom gradu Hanoju da EU želi unaprijediti diplomatske odnose s Vijetnamom, rekavši da bi joj Unija mogla pomoći u jačanju kapaciteta pomorske i kibernetičke sigurnosti. Na sastanku u Hanoju, Borrell i vijetnamski ministar vanjskih poslova Bui Thanh Son razgovarali su o Južnom kineskom moru, Ukrajini i financiranju energetske tranzicije.

JASNA PORUKA VUČIĆU Šef diplomacije EU poslao jasnu poruku Vučiću: 'Bliski odnosi s Putinom ne idu zajedno s EU'

- Htio bih da moj posjet bude početak unapređenja naših odnosa - rekao je Borrell nakon sastanka.

Istaknuo je da EU podržava poštivanje međunarodnog prava glede problema u Južnom kineskom moru i Ukrajini. Neke članice EU-a smatraju da je stajalište Vijetnama prema ratu u Ukrajini preblizu ruskom stajalištu.

ODABRAO GRLIĆ RADMAN Ovaj 'sposobni hadezeovac' sad je šef Diplomatske akademije, a ni dana nije radio u diplomaciji

Borrell je također pozvao Vijetnam da ubrza Partnerstvo za pravednu energetsku tranziciju (JETP) kako bi smanjio upotrebu ugljena u toj zemlji jugoistočne Azije, koja je i industrijsko središte. Ministar Son je rekao da je od EU-a zatražio financijsku potporu za provedbu JETP-a. Također pozdravlja aktivniju ulogu EU-a indopacifičkoj regiji.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Hrvatska na strani pravde 31.07.2024.

    Ne nego će preseliti tvornice iz Kine tamo, i umjesto kineske jeftine radne snage, EU će od sada koristiti većinom vijetnamske.

  • Prekobicnjak 30.07.2024.

    Dozvolit će uvoz robe iz Vijetnama ili što ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare