To je to što me zanima!

Savjetnik Vili Beroša: Današnji prosvjed liječnika nije primjeren

Liječnici se nemaju vremena baviti svojim poslom jer više od 50% vremena troše na birokracijom, rekao je Miroslav Hanževački, savjetnik za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva
Vidi originalni članak

- Možemo se složiti da je situacija izuzetno teška. Međutim osobno smatram da taj način nije primjeren - kazao je za HTV Miroslav Hanževački, savjetnik za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva govoreći o danas održanom prosvjedu liječnika iz cijele Hrvatske.

Rekao je i kako su neke činjenice ostale neizrečene poput toga da se prošlog tjedna počelo s edukacijom 150 liječnika obiteljske medicine. 

- Već je dugo poznata činjenica da je stanje, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti teško i da ga treba reformirati - kazao je Hanževački te dodao da 150 ljudi ne može riješiti problem. 

Veliki broj liječnika primarne zdravstvene zaštite je iznad 50 godina i polako odlaze u mirovinu. Iz godine u godinu će se, kaže, osiguravati specijalizacije za liječnike primarne zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO: LIJEČNICI SE BORE ZA BOLJE ZDRAVSTVO

IZ MINUTE U MINUTU UŽIVO Veliki prosvjed liječnika u Zagrebu: Premijeru Plenkoviću, spasite hrvatsko zdravstvo!

Naglasio je da uskoro kreću u implementaciju Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. To su počeci reformiranja, kazao je Hanževački. 

- Primarna zaštita mora pružiti mogućnost liječniku da odabere način rada u kojemu će raditi, odnosno hoće li to biti u sklopu ustanove ili kao privatni djelatnik. S druge strane moramo naći način da ustanove osnažimo jer u postojećem zakonodavnom okviru ovakve ustanove domova zdravlja jednostavno uz mađioničarske vještine onih koji ih vode nemaju alate da privuku kolege iz bolnica, da spustimo taj sekundarni nivo u primarnu i tako riješimo ciljeve - dodao je.

Liječnici se nemaju vremena baviti svojim poslom jer više od 50% vremena troše na birokraciju. Hanževački je kazao da je to i veći problem nego sami broj liječnika.

- Činjenica je da stanovnika u Hrvatskoj ima sve manje, a liječnika nema do te mjere toliko manje - govori.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • kaius 19.03.2023.

    Liječnici se nemaju vremena baviti svojim poslom jer više od 50% vremena troše na birokraciju.i? su lijećnici uveli svu tu birokraciju.....

  • Čabarjak 19.03.2023.

    Od 15 minuta koliko sam u ordinaciji doktora, 10 minuta on piše po kompjutoru...unosi dijanozu i recept... ostalih 5 minuta se bavi menom, pita što mi je , presluša pluća ili pogleda upaljeno uho...zadnji puta sam bio kod doktora prije 2 godine po potvrdu da sam prebolio koronu...

  • Aron333 19.03.2023.

    Briga o zdravstvu ili briga o plaćama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare