To je to što me zanima!

'Sanaderovom nasljedniku bit će teže sa Slovenijom'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Slovenski mediji prenijeli su procjene da ostavka Ive Sanadera s mjesta predsjednika vlade i HDZ-a neće utjecati na odnose sa Slovenijom
Vidi originalni članak

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u srijedu popodne u Budimpešti da je ostavka Ive Sanadera s mjesta predsjednika hrvatske vlade unutarnja stvar Hrvatske, izrazivši nadu da to neće utjecati na rješavanje graničnog pitanja, prenio je Pahorov ured.
Slovenski mediji prenijeli su u srijedu procjene da povlačenje Ive Sanadera s mjesta predsjednika hrvatske vlade i HDZ-a neće bitno utjecati na hrvatske odnose sa Slovenijom i rješavanje graničnog prijepora. Takvo je uvjerenje za Žurnal iznio Borut Šuklje, negdašnji predstojnik kabineta Janeza Drnovšeka, koji se nakon odlaska iz aktivne politike bavi lobiranjem i političkim analizama. Portal je u prvoj reakciji na Sanaderovo povlačenje iznio da bi njegova ostavka mogla pridonijeti fleksibilnijem stajalištu Zagreba prema stajalištima što ih u graničnom sporu i hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom zastupa Ljubljana.
- Sanader je najutjecajniji hrvatski političar, ali to neće utjecati na odnose dviju država, a prerano je za ocjenu kako će to utjecati na odnose u Hrvatskoj, rekao je Šuklje.
Slovenska je televizija u popodnevnim vijestima posebno istaknula da Sanader nije posve zanijekao da je njegov potez motiviran i promišljanjem o neučinkovitosti u proboju prema nastavku i završetku pregovora s EU. Slovenska tiskovna agencija STA ustvrdila je da je riječ o "jednom od najutjecajnijih hrvatskih političara", čija je stranka pod njegovim vodstvom dvaput pobijedila na parlamentarnim izborima. Komentirajući mogući utjecaj Sanaderove ostavke na slovensko-hrvatske odnose, hrvatski analitičar Davor Gjenero rekao je da će ona djelovati destabilizirajuće na političke odnose u Hrvatskoj, ali da nije uvjeren da će dovesti do deblokade odnosa sa Slovenijom. Kako je dodao, onaj tko bude naslijedio Sanadera na položaju premijera neće u rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom imati onako širok manevarski prostor kakav je imao Sanader te se u tom smislu ne očekuje bitan pomak u odnosima.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Twirl 01.07.2009.

    Jel sad napokon došlo vrijeme za prekid pregovora o ulasku u EU? Pitajte građane - odgovor je isti: Europa nas NE ZANIMA!

  • smoker35 01.07.2009.

    nisu kinezi badava došli u Hrvatsku.EU je hrpa govana-većina članica EU bile su zemlje koje su imale kolonije-koje su toliko iscrpile i pokrale da ih danas zovemo zemljama trećeg svijeta-i nikom ništa-zato su danas bogati,sigurno ne iz vlastitih resursa-takva EU nastala na robovlasništvu nam ne treba-međunarodno pravo koriste samo kad je njima u interesu-a mala bezznačajna slovenija se uspjela lijepo njima prikrpati i odmah misli da može drmati kako želi-samo batina ima dva kraja

  • NIPL 01.07.2009.

    ahahaha,smoker .... KEEP ON DREAMING Tud Ivek je....sanjal z odprtimi očmi :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare