To je to što me zanima!

Sanader: Želimo u NATO-u i Srbiju zbog bolje suradnje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bruxelles: Podizanjem zastava Albanije i Hrvatske formalno je obilježeno primanje dviju članica, koje su u NATO savez službeno ušle još 1. travnja
Vidi originalni članak

U Bruxellesu ispred sjedišta NATO-a svečano je podignuta zastava Hrvatske i Albanije, čime je formalno obilježeno stupanje novih članica u Savez. Na svečanosti su premijer Ivo Sanader i albanski premijer Sali Berisha.
- Pristupanje RH i Albanije je dokaz vizije i odvažnosti osnivača saveza i pokazuje da je privlačnost slobode neodoljiva i dokaz da se narodi s obje strane atlantika ujedinjuju. To je i nagrada za obje države koje mogu uživati u sigurnosti - rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u svom pozdravnom govoru. Svečanim podizanjem zastava formalno je obilježeno primanje dviju novih članica Hrvatske i Albanije, koje su članicama NATO-a postale 1. travnja. Hrvatska zastava jedna je od 28 zastava zemalja članica koje se vijore ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu. Premijer Ivo Sanader je naglasio da je za Hrvatsku danas posebno ponosan dan, jer je ulazak u NATO naš cilj od ostvarenja hrvatske neovisnosti. Čestitao je i albanskom kolegi na ulasku u Sjeverno-atlanski savez. Sanader je ohrabrio i Makedoniju i BiH za koje je kazao da se uskoro nada ovakvoj svečanosti i u njihovim glavnim gradovima.
- Želimo i da Srbija uđe u NATO i da razvijamo suradnju. Podižući danas našu zastavu podižemo predanost daljnjoj suradnji unutar regije - zaključio je Sanader. Zastave su poredane po engleskoj abecedi. Hrvatska peta po redu, iza kanadske i ispred češke.

MESIĆ: OVO JE TEK POČETAK, A NE KRAJ PROCESA
Uz himnu NATO-a u 14.34 sati ispred zgrade Ministarstva obrane u Zagrebu zavijorila se NATO zastava. Podigao ju je skupnik Goran Gotlin iz Počasno-zaštitne bojne, a u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića, predsjednika Sabora Luke Bebića i premijera Ive Sanadera koji je doletio iz Bruxellesa. Koliko je Sanader bio u 'speedu', svjedoči i činjenica da je na podizanje zastave ispred Ministarstva obrane stigao u istom odijelu i kravati u kojoj je bio u Bruxellesu. Na svečanosti su bili brojni ministri, saborski dužnosnici, akreditirani vojni atašei te pripadnici oružanih snaga.
- Ovo je početak, a ne kraj procesa. Naša je obveza ojačati sigurnost, ali i doprinijeti osiguranju mira u svijetu. Neka nas ova zastava podsjeti na put mira u jedinstvu sa saveznicima - rekao je predsjednik Stjepan Mesić. Premijer Ivo Sanader kazao je kako su ulazak u NATO i predstojeći ulazak u EU vrhunac napora u koji je uloženo 19 godina.
- Danas smo svi ponosni i sretni. Put je do NATO-a bio je trnovit i dug, ali uspjeli smo. A ako smo u NATO ušli sa otvorenim pitanjima sa Slovenijom, onda možemo i u Europsku uniju - rekao je Sanader i pozvao Sloveniju da Hrvatskoj ukine blokadu.

PROSVJEDOVALI ISPRED HNK
Više od 600 uzvanika stiglo je u utorak navečer u zagrebački HNK na svečanost povodom pristupanja Hrvatske u NATO. Predsjednik Sabora Luka Bebić i premijer Ivo Sanader došli su u društvu supruga dok je predsjednik Mesić došao sam. Ispred kazališta okupila se nekolicina mlađih prosvjednika koji su nosili natpise "Ne u moje ime".

Idi na 24sata

Komentari 17

  • brisel 08.04.2009.

    a ljudi pa svim ovim nasim dobrotvorima tj politicarima je srbija kao majka.da nije bilo srbije tj mame oni nikad nebi imali ovo sto imaju bili bi i sad obicni jadnici .zivjeli u stanovima sto im je tito dao i sastavljali kraj sa krajem a sad su svi poduzetnici i neznaju kud ce sa nasim parama.pitanje dal da kupe jahtu uli jos jednu kucu ili stan.blago njima kad su bogom dani

  • centurion 08.04.2009.

    smranaderu,yebaly te srbi i svi tamošnji četnici u usta smrdljiva!!!!!!!

  • nevidljiv_ca 08.04.2009.

    Vukelić, Bebić, Mesić i Sanader svu 4 treba krivicno goniti zbog ZABRANE DEMOKRATSKOG REFERENDUMA na drzavnom nivou.Ovakav slucaj odluka donosi se samo u Diktatorskim drzavama pa i u Hrvatskoj (Stojim iza toga da u Hrvatskoj nema Demokracije). Bog!

Komentiraj...
Vidi sve komentare