Selo Majar nedaleko od Đakova bilo bi posve obično pitoreskno i brdovito selo da u njemu ne živi poseban stanovnik. Svi ga zovu Anto Čarapica, no ime mu je zapravo Anto Vardić (44).
POGLEDAJTE VIDEO:
On je profesionalac za pletenje čarapa, heklanje ukrasnih stolnjaka, ručne radove svih vrsta, ali i za kuhanje i pečenje kolača, pogača, kruha i peciva.Iako nema stalnih novčanih primanja, socijalnu pomoć odbija.
- Živim od onoga što sam uzgojim, proizvedem i zaradim. Imam sve što mi treba i koliko mi treba i tako sam naučio živjeti - rekao je Anto, koji se 1996. s obitelji iz Bosne i Hercegovine doselio u Hrvatsku. Otac mu je umro, sestre i brat osnovali su svoje obitelji, a bolesna Antina majka je u domu.
- Ono što nisam znao naučio sam. Posudio sam knjige i naučio, primjerice, heklati i izrađivati slavonski šlingeraj. Uz knjige sam počeo plesti i svečane vunene čarape, tzv. fusekle za folklorne skupine - dodao je Anto, koji narudžbe za predmete koje izrađuje prima iz cijelog svijeta. Nedavno je primio poziv iz Australije, odakle mu je stigla narudžba za veliki broj vunenih čarapa.
- Žele da budu naštrikane od prirodne vune i na izvoran način, baš kako ja i radim - pojašnjava Anto dodajući da muške čarape naštrika za jedan dan a ženske za tri do četiri dana. Iako ne živi s obitelji, Anti društvo u velikom dvorištu svakodnevno radi više od 300 životinja. Naime, Anto ima oko 150 ovaca i jednako toliko kokoši. Ovce svakog dana vodi na ispašu, a da bi životinje prehranio, obrađuje 35 jutara zemlje. Imao je i registriran OPG, ali ga je zatvorio zbog raznih poreza i davanja državi.
- Ne sramim se niti jednog posla. Trenutačno predem vunu od svojih ovaca, a od te iste vune i štrikam. Radit ću dokle god budem mogao - kazao je Anto, koji je i vrsni slastičar. Nekoliko je puta pekao kolače za svadbe, a bio je i glavni kuhar. Recepte za svoje delicije nema, radi ih iz glave. Za blagdane ispeče i do 20 vrsta kolača i dijeli ih prijateljima.
Anto je bio i glavni kuhar na svadbama
Za blagdane ispeče i do 20 vrsta kolača, a kuća mu je uvijek puna prijatelja. Nekoliko je puta pekao kolače i za svadbe, a mladenci su tražili i da Anto bude glavni kuhar na njihovoj svadbenoj večeri...
Ima 150 ovaca i jednako toliko kokošiju
Ovce svakodnevno odvodi na ispašu i vraća ih u tor u dvorištu. Uz sve obveze stigne i heklati ukrasne stolnjake i svečane vunene čarape za folklorne skupine, koje je naučio samostalno izrađivati iz knjiga.