Već skoro 500 godina mještani Kostela nedaleko Pregrade svakog Uskrsa pucaju iz pištola-kubura i mužara. Pucanjem zovu ljude na misu i uskršnje slavlje. Tradicija potječe iz vremena grofova Keglević, čiji su se vojnici spuštali iz Kostelgrada i u crkvi sv. Mirka stajali uz Isusov grob, a nakon izlaska iz crkve pucali iz svojih kubura. Običaj su prihvatili stanovnici ovog područja, a danas ga njeguje Povijesna postrojba Kostelska pištola-Keglevićeva straža, a diljem Hrvatskog zagorja osnovana su mnoga kuburaška društva.
Nekad se pucalo iz pravog oružja, dok je današnje izrađeno samo za prigodno pucanje barutom, bez zrna. U današnje vrijeme društva barut mogu legalno nabavljati, dok se prije do njega teško dolazilo, najprije zbog nestašice, a kasnije zbog zabrane pucanja za Uskrs. Snalažljivi Zagorci, barut su počeli raditi kod kuće. Tajnu izrade, vjerojatno su doznali iz utvrde, Kostelgrad, koja je imala svoju barutanu. U kostelskom kraju, neki još njeguju tradiciju izrade baruta, a jedan od njih je i član Kostelske pištolje- Keglevićeve straže, Mladen Krklec.
- Danas se ne izrađuje puno baruta, jer ga je ljudima lakše kupiti. Nas nekoliko još održava tradiciju. Domaći barut koristi se uglavnom za pucanje iz mužara, gdje ga treba više, a i nije tako jak kao kupovni pa nije ni toliko opasan. Njegova izrada nije nikakva tajna, danas sve ima na internetu - rekao je Mladen. Pokazao nam je kako se nekad drobio ugljen i kako se miješa sa drugim sastojcima da bi se dobio barut. Uz demonstraciju kako se nabija i ispaljuje mužar, članovi postrojbe, ispričali su da se nekad barut radio u svakoj kući. Neki su barut sušili u krušnim pećima pa je bilo i nezgoda u kojima su osim peći ostali i bez prozora i vrata. Sjećaju se kako je 1980. zbog Titove bolesti bilo zabranjeno pucati, no ljudi su se organizirali i naizmjence pucali s okolnih brda, tako da ih nisu mogli locirati i uhvatiti.
Mužari su potekli od Crkve koja ih je upotrebljavala u vjeri da se pucanjem iz njih mogu rastjerati oblaci. Zahvaljujući Mladenu i ostalima koji čuvaju tradiciju, sa kostelskih brega i ove će se godine oglasiti mužari i zvati ljude na misu i uskršnje slavlje i opet će ljudi prepričavati, čiji se bolje čuo i koji je majstor ove godine napravio bolji barut.