To je to što me zanima!

Saharski pijesak ponovno će zamutiti nebo nad Hrvatskom: Evo kada će ga biti najviše

Pričekajte s pranjem automobila. Saharski pijesak koji stiže nakon vikenda ponovno će uprljati vašeg limenog ljubimca
Vidi originalni članak

Saharski pijesak ponovno će zamutiti nebo iznad Hrvatske. Praonice automobila trljale su i prošli tjedan ruke zbog velikih gužvi. Mnogi su pohitali oprati svoje automobile od žutog pijeska koji se zalijepio na limu, a ako pak još niste - pričekajte još malo. Već u nedjelju i ponedjeljak saharski pijesak ponovno stiže kod nas, potvrdila je za Večernji Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Saharski pijesak zamutio nebo nad Zagrebom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje. Također, prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog tlaka zraka. Prema tome, očekuju se sinoptički uvjeti povoljni za prijenos saharske prašine prema Jadranu i Hrvatskoj, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka - kazala je.

PONOVNO RASTU TEMPERATURE VIDEO Za vikend vruće, stiže saharski pijesak. Pogledajte kako je to nedavno izgledalo

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o sitnim česticama pijeska i prašine koji vjetar podiže s površine najveće pustinje na svijetu. Saharski pijesak, pustinjska prašina fenomen je koji se pojavljuje tijekom sušnih perioda kada jaki vjetrovi, poput pasata i sezonskih oluja, podižu prašinu visoko u atmosferu i prenose je tisućama kilometara daleko.

Idi na 24sata

Komentari 121

  • nikolina26 29.06.2024.

    to je onaj sta je vjestacki napravlje sa puno teskih metala stetnih po zdr

  • camargue 29.06.2024.

    Kako ono, "opet nas prskaju da nam urodi propadnu a mi da se razbolimo i izumremo". Bill Gates je u avionu i kroz prozor baca pijesak s teškim metalima kroz prozor. To je urota globalista, svjetske vlade.

  • reno1 29.06.2024.

    Samo 🐑🐑🐑🐑 vjeruju u ovo 🤣🤣🤣🤣

Komentiraj...
Vidi sve komentare