To je to što me zanima!

SAD pomilovale Zvonka Bušića, izlazi 20. srpnja?

Skupina hrvatskih političkih aktivista, predvođenih Zvonkom Bušićem, 10. rujna 1976. otela je putnički avion na letu od New Yorka do Chicaga
Vidi originalni članak

Zvonko Bušić (62), hrvatski emigrant, trebao bi 20. srpnja, nakon 32 godine provedene po američkim zatvorima, postati slobodan čovjek. Američka savezna komisija za pomilovanja prihvatila je Bušićev zahtjev za pomilovanjem, a još je treba potvrditi američka imigracijska služba. O Bušićevu pomilovanju pričalo se prije dvije godine kada je “navršio” 30 zatvorskih godina, što se, prema američkom sustavu, računa kao doživotni zatvor.
No, komisija je odbila zahtjev za pomilovanjem i odredila da se zahtjev može predati ponovno u srpnju ove godine.
- Ne želim ništa komentirati kako ne bih urekla njegov izlazak. Vidjet ćemo što će biti - kazala je Julienne Eden Bušić, koja je trenutačno u Dalmaciji.
Bušića su 1977. godine osudili na doživotni zatvor zbog otmice putničkog zrakoplova u SAD-u te ubojstva policajca, koji je stradao pri pokušaju deaktiviranja bombe. Bušić je sa suprugom Julienne Eden Bušić i tri suborca planirao na letu od New Yorka do Chicaga izbaciti letke nad Parizom i Londonom koji objašnjavaju hrvatski slučaj u Jugoslaviji i pozivaju na neovisnost. Predali su se u Parizu.
Julienne, Amerikanka koju je Bušić upoznao 1969. godine u Beču i “zarazio” borbom za Hrvatsku, također je osuđena doživotno, no pustili su ju nakon 13 godina. Otad dokazuje suprugovu nevinost i čeka njegov izlazak.

KRONOLIGIJA ŽIVOTA ZVONKA BUŠIĆA
- 1966. u Beču je upoznao Julienne
- 1972. u frankfurtu se vjenčaju
- 10.rujna 1976 otima avion u SAD-u
1977. osuđen na doživotni zatvor
1987. pokušao pobjeći iz zatvora
1990. pomilovali Julienne Bušić
1995. Julienne se seli u Zagreb
1996. Tuđman tražio premještaj u Hrvatsku
2006. odbili mu prvi zahtjev za pomilovanje

Idi na 24sata

Komentari 15

  • lobotomix 09.07.2008.

    to je moguće samo kod nas - ratni zločinci nazivaju se herojima a teroristi emigrantima. onda se mi moramo prati stoljećima, a oslobodilačke akcije postaju zločinski poduhvati. krajnje je vrijeme da nazovemo pravim imenom one koji su naštetili ugledu hrvatske, kako bi pravi heroji i borci za hrvatsku počivakli u miru.

  • sprinterica 09.07.2008.

    napravio je to što je napravio, bila su to neka druga vremena i ne mislite li da je 32 godine ipak previše, neka bar dostojno dočeka starost i umre u Hrvatskoj zbog koje je i napravio to što je napravio

  • ballastra 09.07.2008.

    ..neki znaju da misle a drugi misle da znaju...čovjek je bio mlad i pun (ustaških) ideala koji u to vrijeme nisu baš bili cijenjeni..(kao ni akcija \"Bugojno\"koja je neslavno propala)..a sad je došlo i njegovo vrijeme....sad treba čekat neke nove \"borce\" kojima će ova vlast ići na k*** pa da krenu sa akcijama,neki novi CheGevare...svaka vlast za vremena...nitko i ništa nije vječan,i samo mjena stalna jest ..dotle će se mnogi busat o prsa za ovu onu ili neku treću državu i nekakve vođe... ..dajte ljudi progledajte konačno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare