To je to što me zanima!

SAD polako gubi kontrolu nad Izraelom koji prijeti: 'Naš udar bit će snažan i iznenađujući'

Bidenova administracija duboko je zabrinuta da bi tekući sukob između Irana i Izraela mogao prerasti u veliki regionalni rat u koji bi tada bio uvučen i SAD
Vidi originalni članak

Iranska vlada iznimno je nervozna i poduzima hitne diplomatske korake u suradnji sa zemljama Bliskog istoka kako bi procijenila mogu li smanjiti razmjere izraelskog odgovora na iranski raketni napad na Izrael ranije ovog mjeseca, a ako to ne uspiju, kako zaštititi Teheran, rekli su izvori upoznati sa situacijom za CNN.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zabrinutost Irana proizlazi iz neizvjesnosti oko toga mogu li SAD uvjeriti Izrael da ne napada iranska nuklearna i naftna postrojenja te činjenice da je Hezbolah znatno oslabljen izraelskim vojnim operacijama posljednjih tjedana, rekli su izvori.

SAD se savjetuje s Izraelom o tome kako planira odgovoriti na napad Irana 1. listopada, a američki su dužnosnici jasno dali do znanja da ne žele da Izrael cilja iranska nuklearna ili naftna postrojenja. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u srijedu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, u njihovom prvom razgovoru u gotovo dva mjeseca, rekavši mu da izraelska osveta treba biti "proporcionalna".

Zaljevski saveznici SAD-a, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Katar, također su izrazili zabrinutost SAD-u zbog mogućeg napada na iranska naftna postrojenja, što bi moglo stvoriti negativne gospodarske i ekološke učinke za cijelu regiju, rekao je arapski diplomat CNN-u.

Bidenova administracija duboko je zabrinuta da bi tekući sukob između Irana i Izraela mogao prerasti u veliki regionalni rat u koji bi tada bio uvučen i SAD.

Utjecaj SAD-a na Izrael slabi

Najveća je bojazan zbog toga što se čini kako utjecaj SAD-a na Izrael stalno opada od prošle godine. Slično kao i u svojim operacijama u Gazi, Izrael sve više zanemaruje pozive SAD-a na veću suzdržanost u Libanonu, gdje je izraelska intenzivna kampanja bombardiranja i kopnena ofenziva ubila više od 1400 ljudi od kraja prošlog mjeseca.

Izrael se također nije konzultirao sa SAD-om prije masovnog napada u kojem su prošlog mjeseca eksplodirale tisuće dojavljivača i radio stanica koje su koristili operativci Hezbolaha, ili prije ubojstva šefa Hezbolaha Hassana Nasrallaha u Bejrutu i poništavanja delikatnog prijedloga o prekidu vatre koji su dali SAD i Francuska manje od 48 sati ranije.

Izraelski sigurnosni kabinet još nije donio odluku o tome kako postupiti, rekao je izraelski dužnosnik za CNN u petak. I dok se jaz između stajališta SAD-a i Izraela smanjuje, možda neće tako ostati, rekao je američki dužnosnik.

ZRAČNA I KOPNENA OFENZIVA Nemilosrdno bombardiranje u Gazi: Izraelske snage pojačale napade na prvu godišnjicu rata

- Mi zapravo ne možemo znati jesu li glasali ili ne - rekao je visoki dužnosnik američke administracije o sastancima izraelske vlade, izražavajući skepsu u pogledu razine transparentnosti o tome što Izrael dijeli sa SAD-om. 

Hoće li Izrael napasti iranska nuklearna postrojenja?

Do prošlog tjedna Izrael nije dao nikakva jamstva da neće gađati iranska nuklearna postrojenja, izvijestio je CNN.

Izrael je desetljećima planirao napade na iranske nuklearne kapacitete, a prije samo dvije godine simulirao ih je u vojnoj vježbi. Izrael se također sumnjiči da je posljednjih godina izvršio atentate na iranske nuklearne znanstvenike, a iranski nuklearni objekti bili su pod kibernetičkim napadima, vjerojatno iz Izraela, a najpoznatiji je virus Stuxnet, koji je uspio prodrijeti u iransko nuklearno postrojenje Natanz.

ESKALACIJA SUKOBA Očekuje se telefonski razgovor Bidena i Netanyahua o Iranu

'Naš udar će biti snažan'

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant uputio je snažno upozorenje Iranu u vezi s odgovorom njegove zemlje u srijedu.

- Naš udarac bit će snažan, precizan i iznad svega – iznenađujući. Neće razumjeti što se dogodilo i kako se dogodilo - rekao je Gallant.

Zaljevske države, općenito gledajući, žele ostati po strani sukoba, rekao je arapski diplomat. Iako je Iran javno upozorio da će sve strane za koje se smatra da pomažu Izraelu biti tretirane kao agresori, također je malo vjerojatno da bi iranski susjedi izričito stali u obranu Teherana u slučaju izraelskog napada.

Ali Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar rekli su i SAD-u i Iranu da neće dopustiti Izraelu da koristi njihov zračni prostor za napad na Iran, rekao je CNN-u arapski diplomat i drugi izvor upoznat s tim pitanjem. Jordan će također zaštititi svoj zračni prostor od svakog neovlaštenog upada, bez obzira na podrijetlo, rekao je jordanski dužnosnik.

SAD ne vjeruje da se Iran želi upustiti u rat s Izraelom, a iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi rekao je Al Jazeeri ovaj tjedan da je Netanyahu "jedini koji želi rat i nemir u regiji kako bi ostao na vlasti.”

NIJE PRIHVATLJIVO! State Department tvrdi: 'Libanon neće biti nova Gaza'

No SAD je pozvao Teheran, putem neslužbenih kanala, da kalibrira svoj odgovor ako Izrael napadne, rekao je dužnosnik.

Nije sigurno kako će Iran odgovoriti Izraelu

Dok Katar redovito razgovara s Irancima i prenosi SAD-u ono što oni govore, američki je dužnosnik rekao da u konačnici "jednostavno ne znaju što će Iran učiniti." Ključni glasovi unutar Irana imat će različite ideje o tome treba li i kako odgovoriti Izraelu, ali to će ovisiti o razmjeru i opsegu dugo očekivanog izraelskog poteza, rekao je drugi američki dužnosnik.

Ovaj dužnosnik je rekao da su poruke iz Irana bile dosljedne i javno i privatno otkako je Teheran ranije ovog mjeseca lansirao svoj baraž projektila na Izrael i nije bilo značajnih promjena u porukama.

OGLASIO SE I ŠEF UN-A Deseci ubijenih u izraelskom zračnom napadu u sjevernoj Gazi: 'Nema kraja ovom paklu'

Iran je bio posebno zainteresiran za dobivanje pomoći od Saudijske Arabije u sprječavanju izraelskog napada i korištenju njihovog utjecaja na Washington kako bi se pronašlo rješenje krize, rekao je arapski diplomat za CNN.

NOVA PODRŠKA Olaf Scholz najavio nove isporuke oružja Izraelu

Dužnosnici svake zemlje sastali su se tri puta u manje od mjesec dana, a Araghchi je u srijedu otputovao u Saudijsku Arabiju kako bi se "savjetovao o regionalnom razvoju" i kako bi "pokušao zaustaviti zločine cionističkog režima u Libanonu i Gazi", rekao je lokalnim medijima.

'VRIJEME JE ZA DIPLOMACIJU' SAD i Europa osuđuju napade Izraela na mirovne snage UN-a

Svijet prati svaki potez Izraela, ali barem do subote u vrijeme zalaska sunca, Izraelci će mirovati kako bi obilježili Yom Kippur, židovski Dan pomirenja i najsvetiji dan u godini u judaizmu. I iako nije nemoguće da bi Izrael mogao pokrenuti akciju, trgovine, restorani i druge usluge bit će zatvorene, javni prijevoz neće raditi, a čak će i glavna zračna luka u zemlji - Ben Gurion u Tel Avivu - biti zatvorena.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Mata10 12.10.2024.

    Otok Khark sa naftnim terminalom preko kojeg Iran izvozi 90% nafte bi trebao biti prva meta. Izbiti im iz ruku izvore prihoda pa nek onda financiraju terorizam po svijetu.

  • Antimor 12.10.2024.

    SAD vrlo kontrolirano "gubi kontrolu" nad Izraelom.Svijetu prodaju priču o nekakvim pokušajima da obuzdaju izraelske "obrambene snage", a zapravo ih potiču na genocid. Da su zabrinuti zbog moguće eskalacije, prekinuli bi im isporuku oružja.

  • pajoo01 12.10.2024.

    Kokice , daljinski, fotelja i...vatromet

Komentiraj...
Vidi sve komentare