To je to što me zanima!

Saborski zastupnici idu na ljetnu stanku od dva mjeseca, do tada će raspraviti o 6 važnih točaka

Prije ljetnog odmora, Sabor bi trebao odlučiti i tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB)
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor u utorak ulazi u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne ljetne stanke, a do tada će raspraviti šest točaka i rad zaključiti u petak, glasovanjem o raspravljenim zakonima i kadrovskim rješenjima.

Među prijedlozima zakona su u utorak izmjene Zakona o zaštiti zraka, kojima se dopunjuju odredbe vezane uz provedbu Inspekcije sigurnosti plovidbe, i to u nadzoru dokumentacije koju zapovjednik pomorskog objekta mora voditi vezano uz metode smanjenja emisija.

U srijedu su na dnevnom redu izmjene Zakona o financijskom inspektoratu Republike Hrvatske kojima se usklađuju nadležnosti i ustrojstvo Inspektorata s nekoliko propisa, kao i prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva.

JOŠ 10 DANA Sabor se seli u Hrvatsko vojno učilište: Kutije za selidbu dolaze u tri veličine, sele i fotelje?

Ustrojavanjem Središnjeg registra stanovništva povezati će se podatci iz zasebnih evidencija i registara - iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih mjerodavnih tijela, a vodit će ga Ministarstvo financija, Porezna uprava. U Registar će se upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, kao i podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske.

Sadržavat će podatke i o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima, podatke o srodstvu i o kućanstvima. Ti podatci će se koristiti za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, provođenje statističkih, društvenih, ekonomskih i drugih istraživanja, obradu podataka, te za učinkovito vođenje upravnih, poreznih i drugih postupaka.

Njegovim formiranjem prestat će potreba za Popisom stanovništva, a sredstva za provedbu osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 12,8 milijuna eura bez PDV-a. Registar će se ustrojavati postupno tijekom 2025. godine, a puna primjena očekuje se od 1. lipnja 2026.

POSO NIŠTA... Pogledajte radni dan u Saboru

Prije ljetnog odmora, Sabor bi trebao odlučiti i tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), budući da guverneru Borisu Vujčiću mandat istječe 13. srpnja. Mandat istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću.

Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun, što znači da će ovaj tjedan zasjedati i ta radna tijela- kada, još nije poznato.

SELAK RASPUDIĆ: 'Zastupnici za najam stanova dobiju 650 eura, a studenti subvenciju od 60 eura...'

Sabor će zadnjeg tjedna imenovati na vrijeme od četiri godine i članove Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova, a kojima je mandat istekao krajem veljače. Predloženo je pet dosadašnjih članova (Teo Giljević, Dubravka Grozdanović, Milan Jurković, Nenad Rukavina, Marijan Šuperina), te četiri novih (Antun Čavčić, Stjepan Jurenec, Ivan Zidarević i Vlatka Županec).

Glasanjem u petak zaključiti će sjednicu. Ljetna  stanka u zasjedanju Hrvatskog sabora traje do sredine rujna.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Aurora2 08.07.2024.

    Kako to idu na stanku ,zar nisu već odavno na stanci ,nisam ni znao da su radili ,ili je to bio rad u tajnosti

  • Linz 08.07.2024.

    Žao mi je što ste političari naše a ne neke druge zemlje, u vas sve zajedno nemam ni malo povjerenja, tko je vas upoznao.................................. ni pakao mu neće teško pasti !!!

  • TVP 08.07.2024.

    Od čega su umorni???

Komentiraj...
Vidi sve komentare