To je to što me zanima!

Sa saharskim pijeskom stigle i opasne čestice, najgore u Splitu

Vrhunac toplinskog vala će biti u petak kada će u zraku biti i osobito puno saharskog pijeska. Zbog njega su u zraku drastično porasle Pm10 i PM2.5 čestice. PM2.5 prodiru dublje u pluća
Vidi originalni članak

Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku stvara fenomen 'toplinske kupole'. On donosi vrlo visoke temperature tako da su danas izmjerene temperature iznad 38 stupnja Celzija. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, na splitskom aerodromu izmjereno je čak 38.9 °C, dok je u gradu pod Marjanom temperatura iznosila 38.3 °C.  

No taj topli saharski zrak sa sobom donosi i pijesak zbog čega su u četvrtak drastično porasle Pm10 i PM2.5 čestice u zraku, naročito u Splitu. Saharska prašina uglavnom se sastoji od lebdećih čestica PM10. Opasnije su čestice PM2.5 koje prodiru dublje u pluća, i njihov je porast golem danas. Stanje se za gradove i neke mjerne postaje koje to bilježe može vidjeti OVDJE.

Vrhunac toplinskog vala će biti u petak kada će u zraku biti i osobito puno saharskog pijeska. 

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Dino1950 21.06.2024.

    Naravno da ce kod nas u Splitu bit najgore

  • PRAVDA_9 21.06.2024.

    Saharska k...,a ne pijesak.Manipulacija naroda!

  • ZlatkoZD 20.06.2024.

    Morat će nosit one omražene maske! 😷

Komentiraj...
Vidi sve komentare