Važno je jesti zdravo
Projektom "Budi chef škole", koji organiziraju 24sata, želimo istaknuti važnost zdravih školskih obroka te na zabavan i kreativan način potaknuti učenike da jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu hranu. Nije tajna da djeca preferiraju jela koja nisu primarno zdrava nego fina, no upravo tu uskaču maštovite kuharice iz školskih kuhinja i vještom pripremom zanimljivih recepata djeci nude zdrave namirnice u drugačijem ruhu. Kako bi i školarci mogli kreirati jelo koje će biti u školskome meniju, novi projekt 24sata, "Budi chef škole", namijenjen je djeci u osnovnim školama. U projekt uključujemo đake, koji osmišljavaju zdrave i ukusne školske obroke, te stručnjake za prehranu kako bismo bili sigurni da su odabrani recepti nutricionistički uravnoteženi. Djeci se tako omogućuje maksimalna kreativnost u pripremi jela koja bi željeli imati za ručak u školskoj kuhinji.
OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba partner je projekta, a na njezinu će se meniju poslije naći pobjedničko jelo. Na natječaj se mogu prijaviti sva djeca osnovnih škola, a i svaka škola može recept pobjednika poslije uvrstiti u svoj meni neovisno o tome je li finalist iz njihove škole. Uz ravnateljicu OŠ Gustava Krkleca, Mariju Luković, u tročlanom žiriju koji odabire finaliste su nutricionistica Sandra Krstev Barać te chef restorana Rougemarin Marin Medak. Ususret projektu razgovarali smo s magistrom Sandrom Krstev Barać, koja nam je pojasnila što je važno kod pripreme školskog menija za djecu, ali i dala korisne savjete o tome kako djeci približiti hranu koja im baš nije fina.
- Polaskom u školu mijenjaju se i prehrambene navike djeteta, koje polako poprimaju konture prehrane odraslih osoba. S obzirom na to da se u dječjoj dobi počinju stvarati pravilne prehrambene navike, vrlo je važno i da odrasli primjerom pokažu djeci poželjne prehrambene odabire i obrasce hranjena. Inače, u prehrani djece školske dobi važno je osigurati dovoljno žitarica koje čini temelj obroka. Pritom prednost imaju cjelovite žitarice, koje će, osim djetetu važnu energiju, osigurati vitamine B kompleksa, vitamin E te željezo i prehrambena vlakna.
Osim žitarica bitno je svakodnevno jesti mnogo svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi se osiguralo dovoljno kalcija za postizanje poželjne gustoće kostiju. Također na jelovniku trebaju redovito biti zastupljeni jaja, meso, mahunarke i sjemenke - kaže Sandra te dodaje kako su za djecu posebno važne i omega-3 masne kiseline, koje imaju blagotvorno djelovanje na misaone sposobnosti, a prehrana je često manjkava ovim dragocjenim masnoćama. Zbog toga je važno da se na jelovniku redovito nađe riba, i to barem dva puta tjedno, od kojih je barem jedanput tjedno zastupljena plava riba - srdele, skuše, tuna ili losos.
No nije samo bitno što se jede, naglašava Sandra Krstev Barać, nego i kako se priprema hrana. Poželjno je izbjegavati pohanje te prženje u dubokom ulju, a u pripremi treba paziti na to da se namirnice ne prekuhaju kako se ne bi izgubili važni vitamini i minerali. Preporuka je i umjereno koristiti masnoće, sol i šećere u pripremi obroka.
- Školarci bi trebali imati pet obroka na dan: 3 glavna obroka i 2 međuobroka, pritom je vrlo važno da djeca ne preskaču doručak, koji bi trebao osigurati otprilike 20% dnevne energije. Doručak pomaže boljem pamćenju, koncentraciji i razumijevanju tijekom čitanja i slušanja. Djeci koja nisu baš sklona jesti sve namirnice važno je da roditelji budu primjer tako što će pokazati da i oni konzumiraju raznoliku prehranu.
Nemojte djecu podmićivati kako bi jela
Metode koje uključuju nagrade ako djeca jedu nisu dobre, tvrdi Sandra Krstev Barać. Isto vrijedi i za kažnjavanje djeteta ako ne pojede ponuđeno. Ovakve strategije u stvari su kontraproduktivne. Neke od važnih strategija koje mogu pomoći da stanete na kraj izbirljivcima uključuju:
- Za početak rutinu u obrocima. Potrudite se da glavni obroci tijekom dana budu otprilike u isto vrijeme kako bi djetetov organizam stekao naviku. Međuobroci su također vrlo važni, između glavnih obroka djetetu ponudite lagani hranjiv međuobrok, poput voća ili jogurta. Nikako mu ne nudite grickalice ili slatkiše samo kako bi nešto pojelo jer će ga ta hrana zasititi, a neće organizmu osigurati važne hranjive tvari. Dopustite djetetu da sudjeluje u pripremi obroka, ali i odabiru namirnica u kupnj i kod kuće se trudite držati samo hranjive namirnice i zdrave grickalice. Nikako ne nudite sok između obroka jer će on suprimirati glad i, kada dođe vrijeme obroka, dijete neće biti gladno. Ako vaše dijete ima slab apetit, žeđ mu gasite isključivo vodom. I ne zaboravite na tjelesnu aktivnost – dijete koje provodi mnogo vremena na svježem zraku, trči i igra se, potrošit će i više energije, a samim time će i prije osjetiti glad - naglasila je nutricionistica Krstev Barać.
Za kraj je svim roditeljima savjetovala da djeci za užinu pripremaju mliječne obroke, poput jogurta, kefira i mliječnih deserata s nižim udjelom masti, koji se mogu jesti sami, sa sezonskim voćem ili krekerima od integralnog brašna namazanim maslacem, džemom ili sirnim namazom. Za biosendvič preporučuje pecivo od cjelovitog brašna sa sjemenkama, sirni namaz, sir, nemasnu šunku, krastavac ili rajčicu, a svakako su dobar obrok i mala pakiranja sušenog voća i orašastih plodova ili keksi od integralnog brašna i sezonsko voće.
Skuhaj, snimi i pošalji
Za prijavu na natječaj "Budi chef škole" potrebno je da dijete svoje omiljeno jelo osmisli i pošalje u formatu snimljenog videa cijelog procesa pripreme i spravljanja obroka ili fotografije uz popratni tekst s receptom. Rok za slanje recepata je 12. rujna, a finalisti će svoje kulinarsko umijeće predstaviti na sjajnom završnom eventu koji će biti u popularnom zagrebačkom parku Rougemarin 18. rujna. Finalistima će u spravljanju jela pomagati, uz Marina Medaka, poznati chef Mario Mihelj, a o pobjedničkom jelu odlučit će žiri sastavljen od učenika Osnovne škole Gustava Krkleca.
- Projekt 'Budi chef škole' s veseljem su i motivacijom prihvatili i roditelji i djeca s obzirom na natjecateljski duh, kao i zbog novih izazova i ideja u izradi obroka - dodala je i ravnateljica Marija Luković.
Sve posjetitelje partyja u Rougemarinu očekuje bogat program, super zabava, kušanje jela i cooking show, a detalje natječaja i pravila prijave možete proučiti ovdje.