To je to što me zanima!

'Roditelji djece s poteškoćama su umorni. Ne zaslužuju biti u takvom stresu i neizvjesnosti'

U Ministarstvu ne priznaju pravomoćna rješenja o pomoćnicima u nastavi
Vidi originalni članak

Predstavnici udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju jučer su došli u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih kako bi dobili odgovore na goruća pitanja vezana uz obrazovanje njihove djece - od loših uvjeta u školama do ukidanja pomoćnika u nastavi učenicima u posebnim razrednim odjeljenjima.

Primile su ih državne tajnice Zrinka Mužinić Bikić i Iva Ivanković te Marijana Gojčeta iz Službe za standard, darovite i djecu s teškoćama, no roditelji nisu zadovoljni onim što su čuli.

- Lijepo su nas primile, no ostaju pri svome. Ističu kako je Pravilnik o pomoćnicima u nastavi radila struka te da su dva pomoćnika u jednom posebnom razredu dovoljna. Još su nam rekle neka im se javimo za mjesec dana, kad se svi uhodaju, da ćemo sigurno promijeniti mišljenje. Nisam sigurna da hoću - kazala nam je Andrea Lučić, predsjednica Udruge raSTEM u SPEKTRU i majka djevojčice koja zbog dijagnoze autizma pohađa posebno odjeljenje.

Na pitanje što će biti s rješenjima o pomoćniku koje je dobilo svako dijete u ministarstvu su im kazali kako se to odnosi na tog jednog (ili dva) pomoćnika u razredu. No odvjetnik Dinko Kulaš, čije je mišljenje udruga tražila, tumači kako je jasna kontradikcija između spornih odredbi pravilnika i donesenih rješenja te da bi trebala biti važeća pravomoćna rješenja.

Djeca ne smiju biti taoci sustava, upozorila je i Mreža udruga za djecu, koja je od Vlade zatražila hitnu uspostavu posebnih razrednih odjeljenja i zapošljavanje stručnjaka kako bi djeca s teškoćama u razvoju mogla na vrijeme početi školsku godinu.

- Roditelji su iscrpljeni i neizvjesnost dodatno pogoršava situaciju, uz već povećane troškove života. Neprihvatljivo je da obitelji budu izložene tolikom stresu. Zbog birokratskih prepreka i neusklađenosti između lokalnih i nacionalnih institucija mnoga djeca s teškoćama u razvoju nisu u mogućnosti redovito pohađati školu, osobito u Zagrebu, gdje izostaje osnivanje posebnih razrednih odjeljenja. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih odgađa izdavanje potrebnih odobrenja pozivajući se na zabranu zapošljavanja u javnim službama - naveli su u pismu premijeru. 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • sanja985 07.09.2024.

    iskreno neznam cemu guranje takve djece u normalne razrede.....meni osobno bi bilo draze da mi djete ide u specijaliziranu skolu nego u obicnu....ovak sam jedni drugima smetaju u obavljanju skolskih obveza za vrijeme nastave

  • Izgubljeni leptir 07.09.2024.

    Pa oni se financiraju iz eu fondova, kad se to potroši nece ih odobrit upce.  Vidimo se na izborima.. Na svako djete po min 2glasa.. 

  • Jagoda jagoda 07.09.2024.

    Nemogu se stvoriti sredstva za dicu kad moraju kupiti 15500 mobitela i pretplata, a još kad vidiš da su si uduplali plaću logika kaže da nije ova Država za narod nego je narod tu da osigura i da njima i da pogne vrat i muči. Bili izbori ljudi dragi šta ste tili sve dobili i sad eto ga to je to! 

Komentiraj...
Vidi sve komentare