To je to što me zanima!

Roditelji djece s invaliditetom: 'Sabor seli u komfor, a naša djeca nemaju minimalne uvjete'

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju Sjena kritizirala je Vladu zbog situacije u kojoj se nalaze djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava
Vidi originalni članak

U doba kada bi solidarnost i skrb o najranjivijim članovima društva trebali biti u samom središtu političkog djelovanja, svjedočimo ponižavajućoj nebrizi i skandaloznoj raspodjeli resursa. Djeca i osobe s invaliditetom prisiljeni su na obrazovanje i rehabilitaciju u staroj, neadekvatnoj zgradi, bez osnovnih uvjeta za kvalitetan rad i život.

Napisali su to u petak iz Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju Sjena, koju vodi Suzana Rešetar, majka dječaka s autizmom. Oštro su kritizirali Vladu zbog situacije u kojoj se nalaze djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Radi se o bivšoj zgradi Crvenog križa na adresi Ulica don Petra Šimića 2 u Zagrebu koja je, pišu, premalena i neprilagođena njihovim potrebama, te već treću godinu zadržava ovu ranjivu populaciju u uvjetima ispod svakog standarda. Nema dvoranu za tjelesni odgoj i učionice koje bi zadovoljile njihove specifične potrebe.

- Ova situacija jasno pokazuje koliko je država zapravo daleko od osiguravanja jednakih prilika za sve. U isto vrijeme, Sabor Republike Hrvatske se seli u luksuznu, novoizgrađenu vojarnu od 20.000 kvadratnih metara, gdje ih očekuju umjetnine, prostrani hodnici i natprosječan komfor. Ova kontrastna slika luksuza za političku elitu, dok djeca s teškoćama trpe u neadekvatnim uvjetima, predstavlja moralni poraz Vlade Republike Hrvatske - pišu razočarani roditelji.

Napominju kako već treću godinu nadležne institucije ne pokazuju nikakvu hitnost u rješavanju problema niti volju da presele ovu djecu u prostorije koje zadovoljavaju bar minimalne standarde. Osnovni uvjeti koji bi trebali biti pravo ove djece i dalje su im nedostižni.

TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje' POSLALI OTVORENO PISMO Udruga Sjena kritizirala Vladu zbog proračuna: 'Opet se nije mislilo na djecu s teškoćama'

- Ovaj apsurdni raskorak između brige za djecu s teškoćama i ulaganja u udobnost saborskih zastupnika nije samo tehnički propust. To je pitanje etike i prioriteta. Kada država više brine o luksuzu onih koji donose zakone nego o dostojanstvenim uvjetima za obrazovanje i rehabilitaciju onih koji su najranjiviji, postavlja se pitanje tko su zapravo prioriteti hrvatske politike? Na djeci i osobama s invaliditetom ne smije se štedjeti, a ova situacija pokazuje duboki jaz između deklarativnih političkih obećanja i stvarnih djelovanja vlasti. Kao građani i porezni obveznici, s pravom postavljamo pitanje: Zaslužuju li vladajući sav komfor i privilegije dok ne pokazuju ni minimalnu učinkovitost u rješavanju problema onih kojima su najpotrebniji? - zaključuju iz udruge.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • centarfor9 14.09.2024.

    Nikad gluplje usporedbe. Da li ova pametna žena zna koliko je kuća popravljeno nakon potresa? Zašto nije to usporedila sa svojom situacijom. Nekima nove kuće i s konforom koji nisu nikada imali a po njoj za djecu ništa. Čista laž. I nisam vidio nikakvog komentara od tih istih na situaciju onog vojnika koji je "biljka" , prikazana u "Provjereno" u odnosu na njihovu djecu a za kojeg se država uopće nije pobrinula, a to mu se je dogodilo dok je bio u vojnoj službi.

  • Hrv. dragovoljac 13.09.2024.

    Grad Zagreb daje stanove obiteljima djece sa autizmom! Majke imaju status da ne moraju raditi! Djeca primaju novčanu naknadu! Što bi htjeli više, nemaju niti mnoge druge osnovne škole za drugu djecu čiji roditelji rade i podstanari su, dvorane, kuhinje itd.

Komentiraj...
Vidi sve komentare