To je to što me zanima!

Revolucija: Organi sada mogu biti izvan tijela koliko god treba

Znanstvenici su prošli tjedan na medicinskoj konferenciji u Torontu predstavili "Super organe" koji su bolje pripremljeni za stres tijekom operacije transplantiranja
Vidi originalni članak

Direktor programa za transplantaciju pluća u Torontu, Shaf Kashavjee i njegov tim prošli su tjedan otkrili kako odstranjeni organ može preživjeti izvan tijela na normalnoj temperaturi dovoljno dugo da ga pregledaju i eventualno izliječe, prenosi Huffington Post.

- Transplantacija je trnoviti put i za pacijente i za liječnike jer tijelo primatelja često vidi novi organ kao strano tijelo i pokušava ga odbaciti - naveo je Kashavjee na Konferenciji o medicinskoj tehnologiji i zdravlju (TEDMED). Kako bi demonstrirao postignuće svog tima, na pozornicu je izvukao uređaj u kojem se nalazilo živo plućno krilo svinje koje se dizalo i širilo u pravilnom ritmu disanja.

Najsuvremenija tehnologija omogućila je liječnicima dovoljno vremena da identificiraju probleme organa, izliječe ga ciljanom genetskom ili staničnom terapijom kao i lijekovima te ga transplantiraju ponovno u tijelo pacijenta. 

- Ovo vam možda izgleda kao znanstvena fantastika, ali nije. Ovim zahvatom transplantirali smo već 30 organa - istaknuo je na kraju kanadski liječnik.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Ivan2707OS 03.02.2011.

    TEK SADA ??!

  • Croat_8 02.02.2011.

    Ovo se sigurno znalo i prije 30-tak godina, ali eto, javnost je osuđena na to da posljedna sazna...

  • StarTronic Valpovo 02.02.2011.

    I bolje je fetuse uzgajat u ovome nego u mamama krmačama koje puše i piju alkohol dok su trudne !!! I ovo plastično bure je bolja majka od ovih gore navedenih !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare