Rano subotnje jutro, šest je sati. Prase od 25 kilograma polako nabijamo na ražanj. Cilj je pobjeda, ali konkurencija je žestoka. Mjesto radnje je Pečenkijada u Slavonskom Brodu. Najveća pješčana plaža Poloj već 16 godinu za redom domaćin je ovog slasnog natjecanja u pečenju odojaka, a ove godine odlučili smo sudjelovati i mi...
A kako smo naveli, konkurencija nije bila nimalo slaba. Ove godine sudjelovalo je čak 158 ekipa, a među njima su brojni članovi motoklubova iz Slavonije i ostatka regije. Naime, ovo je nezaobilazna manifestacija za sve ljubitelje dobrih motocikala, dobre hrane i zabave.
- Ovo je događanje koje je nudilo pregršt raznolikosti, dobre energije i nepredviđenih gastronomskih dosega. Dobra je to priča i svake je godine donosila nešto novo, nešto čega se posebno sjećamo - istaknuli su, između ostalog, organizatori s kojima smo kratko porazgovarali prije nego se upoznamo s drugim natjecateljima, a i bacimo se na pečenje.
- Ma nema pečenja odojka bez rakije - smije se naša konkurencija dok se odojci lagano okreću, a dim uzdiže visoko iznad Poloja.
- Nije nam bitno natjecanje, došli smo se ovdje zabaviti. Mi imamo pečenku od oko 70 kila. Najvažnije je imati dobra drva i sve ostalo je pod kontrolom - rekao nam je Mićo, jedan od natjecatelja koji se natječe od prve Pečenkijade.
- Zaklali smo prase jučer, nasolili i sad smo tu. Jedva čekamo ocjenjivanje i nadamo se pobjedi. Tajna dobre pečenke je kad je dobro nasolimo. Naravno, mora se paziti i na vatru, a na kraju je još dobro namažemo s masti, kako bi kožica bila ukusna - otkrio nam je jedan od natjecatelja.
Sat i pol je od početka natjecanja, a naša mala pečenka polako se počela "znojiti". Pojačavamo vatru, a u tome nam pomaže i ekipa iz jedne poznate slavonske drvne industrije. Otkrivaju nam da je upravo u tome tajna dobrog pečenja, ali i da svinja bude domaća.
- Važno je da je pečenka domaća, odnosno da nije neka iz uvoza. Ja bih zabranio svima da se natječu ako pečenka nije iz domaćeg uzgoja. Važno je da kad nam dođu ljudi iz ostatka države da vide kako mi imamo naše, domaće, a ne nešto što smo uvezli iz Španjolske - rekao nam je Darko.
Kako su sati odmicali, pristizalo je sve više bajkera i gostiju, a jedan od njih otkrio nam je kako nikad nije propustio niti ovo natjecanje.
- Za ovakve dane živi naš grad. Iako nije u centru, ovdje dođe pola grada, svi uživamo i družimo se do kasno u noć. To i jest bit ovakvih natjecanja, druženja, kao i upoznavanja onih koje ne znamo - rekao nam je Ivan, jedan od posjetitelja, koji je mudrim savjetima pomagao natjecateljima.
No ima i onih koji su na ovo natjecanje malo 'zalutali'. Iako se natjecanje zove Pečenkijada, neki su kuhali - fiš. Kroz smijeh nam kažu kako je njima svejedno - bitno da se nešto pojede.
- Ma lijepo je vrijeme. Je li to odojak, roštilj, čobanac ili fiš, svejedno je. Nama miriše pečenka, njima miriše naš fiš. Dok kuhamo režemo kobasice i mezimo, a poslije mi njima malo fiša, oni nama malo pečenke. Naravno, sve se mora malo i zaliti - smiju se okupljeni.
- I to je čar ovoga, da se družimo - zaključuju natjecatelji.
Bilo 158 ekipa, niti kotizacija ne smeta
Da Pečenkijada postaje brend Slavonskog Broda, znaju to članovi Moto kluba Brod, koji je organizira već 16. put. Jedan od ciljeva im je promovirati motokulturu, no skup je to nadišao jer svi uživaju u prijateljskoj atmosferi. Ove godine prijavilo se nevjerojatnih 158 ekipa što govori o popularnosti skupa. Kao i svaki put do sada, ekipe motoklubova i motoskupina nisu morale plaćati kotizaciju na natjecanju.