To je to što me zanima!

Rad KBC-a Zagreb nakon 'udara' hakera opet u normali: 'Radi skoro sve, ima sitnih problema'

Proradilo je praktički sve, skoro sve, bit će još sitnih problema koji će se riješiti tijekom jutra, otkrio je pomoćnik ravnatelja Milivoj Novak nakon hakerskog napada koji je usporio rad najveće zagrebačke bolnice
Vidi originalni članak

Kibernetički napad na sustave Kliničkog bolničkog centra Zagreb usporio je u četvrtak rad bolnice. Zbog hakera su bili primorani isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera, a na rješavanju problema radilo je stotinu stručnjaka. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb Milivoj Novak otkrio je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' da se stanje u toj bolnici normaliziralo. 

- Proradilo je praktički sve, skoro sve, bit će još sitnih problema koji će se riješiti tijekom jutra tipa pisača i tako dalje, ali bolnica funkcionira normalno i mislim da malo lakše dišemo svi skupa - rekao je Novak.

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Informatički sustavi KBC-a Zagreb proradili su u petak ujutro nakon što su otklonjene posljedice jučerašnjeg hakerskog napada, izvijestili su iz bolnice. Bolnički, laboratorijski i radiološki sustavi (BIS, LIS i RIS) ponovno su u funkciji, priopćio je KBC Zagreb.

Sigurnost bolesnika nije bila ugrožena, ponovio je izjavu s jučerašnje izvanredne konferencije kada je istaknuo da podaci pacijenata nisu iscurili. - Svi zahvati, kirurški zahvati koji su bili planirani za jučer su uredno obavljeni - rekao je Novak pa dodao da će tako biti i u petak. Novak je rekao i da za sada nije bilo zahtjeva za novcem te da se nadaju da ni neće.

HAKERSKI NAPAD Novak iz KBC-a Zagreb: 'Napad nas je vratio 50 godina unazad'

Ovaj napad vratio ih je 50 godina unatrag, na papir i olovku, rekao je sinoć Novak u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

- Rano ujutro kad je ovo krenulo, malo smo se uplašili, prvo ja, i rekli - hajdemo sad zaustaviti program dok ne vidimo da li sigurno možemo ići. Anesteziolozi su provjerili sve što treba provjeriti, rekli da je sigurno i krenuli smo. Ukupno zakašnjenje je bilo minimalno. Laboratorij je radio, sve je radilo, hitna služba nam je bila najveći problem jer ih usporava, a oni moraju biti brzi - rekao je. 

HAKERI U NAPADU KBC Zagreb nakon napada: 'Večeras podizanje sustava, a puna normalizacija u petak...'

Kibernetički napad na najveću zagrebačku bolnicu uslijedio je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne napali nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza koje su proradile oko 20 sati.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Bernard Gršić rekao je u istoj emisiji da je napad na bolnicu bio drugog tipa, puno većeg intenziteta i puno složeniji. Napadi na financijske institucije u vrlo kratkom vremenu - od pola sata do sat vremena - su otklonjeni, a posljedice su se otklanjale još neko kratko vrijeme iza toga.

- Štete nisu zabilježene u smislu gubitka podataka, kompromitacije podataka ili bilo kakvih drugih stvari koje bi utjecale na rad, osim što web-stranice tada nisu bile dostupne - rekao je Gršić.

KBC ZAGREB NAPALI HAKERI Bili smo na Rebru usred napada: 'Ne možemo naručivati lijekove, izdavati nalaze..'

Voditelj Katedre za kibernetičku sigurnost u Algebri Zlatan Morić rekao je da su napadi na financijske institucije bili takozvanog DDoS (Distributed Denial-of-Service) tipa, dok je napad na KBC Zagreb bio drugačiji. Iza DDoS napada stoji botnet - skupina zaraženih računala kojima hakeri imaju pristup i mogu ih kontrolirati.

- I onda oni u nekom trenutku odluče - OK, idemo napasti, ne znam, Poreznu upravu, i onda milijuni računala u svijetu u principu mogu simulirati legitimne korisnike, a naš sustav nije dizajniran da može prihvatiti tu količinu podataka - objasnio je Morić.

HAKERSKI UPAD U REBRO Udruge: Zovu nas pacijenti, tko nam može garantirati da su podaci sigurni nakon napada

Iz KBC-a su zbog sporosti sustava u četvrtak preusmjerili pacijente u druge bolnice, a građane su tada zamolili da poštede Hitnu dolazaka bez prave nužnosti i bez ozbiljnog problema. U istragu se uključila i policija koja je započela kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti napada. Zbog tajnosti izvida, navode, nisu u mogućnosti otkriti više informacija. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Kontra fašizma 28.06.2024.

    Ruski hakeri napali bolnicu! Tipično za ruje i napade na civilnu infrastrukturu.

  • Desnooddesno 28.06.2024.

    Sada kada su sve to popravili trebale bi i narudžbe na magnetnu biti popravljene .

Komentiraj...
Vidi sve komentare