To je to što me zanima!

Putin voli državnike poput Zorana Milanovića. Hoće li ga jednako voljeti i hrvatski birači?

Zoran Milanović odbio je dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih časnika u misiji NATO saveza za pomoć Ukrajini, poručujući kako time štiti zemlju od rata. To je politika koju Rusija podržava. A možda i birači.
Vidi originalni članak

Vladimir Putin najviše voli europske državnike koji "štite svoju zemlju od rata". One koji "žele spriječiti širenje rata prema svojim granicama". Koji "štite svoju zemlju od mogućeg uvlačenja u ratni sukob". I vode se "nacionalnim interesima". 

Zoran Milanović mogao bi biti jedan od takvih državnika.

Baš kao i mnogi drugi predsjednici, premijeri i pobjednici na izborima u europskim državama koji se kolebaju oko pomoći Ukrajini ili je direktno odbijaju, tvrdeći kako time štite nacionalni interes. 

A Zoran Milanović vjeruje da takve političare najviše vole i hrvatski birači u pripremama za predsjedničke izbore.

Njegovo priopćenje u kojem je objasnio zašto je odbio dati suglasnost za slanje hrvatskih vojnika u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini, čime se ponovno usprotivio Andreju Plenkoviću, bila je usmjereno prema hrvatskim biračima i prožeto porukama o zaštiti interesa Hrvatske, njezinu mogućem "uvlačenju u ratni sukob" i "potencijalnom ugrožavanju hrvatskih građana".

OSVRNUO SE I NA MILANOVIĆA VIDEO Plenković: 'Ukrajina je žrtva, a Rusi agresor. Mi ćemo pomoći prijateljskom narodu'

Veliki ratni sukobi

Aludirao je čak i na neke povijesne primjere, poput Vijetnama, ističući kako su "mnogi veliki ratovi započeli i nepromišljenim logističkim ili savjetničkim misijama koje su se kasnije pretvarale u vojne intervencije, a potom i u velike ratne sukobe".

Kao da agresija Rusije nije započela otvorenim kršenjem suvereniteta Ukrajine, a kasnije i otvorenim prijetnjama zapadnim državama, Europskoj uniji i NATO savezu.

Putin, dakle, voli države koje se ne žele miješati. Koje žele čuvati svoj suverenitet. Koje čuvaju svoje građane od rata. Koje razbijaju suradnju i solidarnost unutar Europske unije i NATO saveza. 

I koje, poput Milanovićeva prijatelja Viktora Orbana, odbijaju pomoć Ukrajini, otvaraju granice EU-a ruskim državljanima i poručuju da se Mađarska neće opirati eventualnoj ruskoj agresiji na tu zemlju.

I to je očito postala opcija.

PREDSJEDNIK U VIŽINIDI VIDEO Milanović: 'U Istri je dvostruko manje ljudi nego u 19. st., a najrazvijenija je regija'

Padao rejting

Zoran Milanović dugo je šutio o Rusiji i Ukrajini. Još otkako je shvatio da mu je nakon histeričnog protivljenja ulasku Finske i Švedske u NATO savez, nakon optuživanja Ukrajine da je sama kriva za agresiju, nakon nagovaranja lijeve oporbe da u Hrvatskom saboru odbije vojnu pomoć Ukrajini, počeo padati rejting.

No istodobno, Milanović u rukama drži ključan adut: u svom protivljenju pomoći Ukrajini i slanja petorice vojnih časnika u Njemačku, direktno se suprotstavlja premijeru Andreju Plenkoviću, što mu opet osigurava podršku antihadezeovske oporbe.

No birači bi opet mogli biti u nedoumici - i Milanovićevi i HDZ-ovi.

Milanovićeva biračka baza, dosad pozicionirana na ljevici, mučila se s njegovim odnosom prema Rusiji i suradnji s Putinovim pionirima u okruženju i prkošenju NATO savezu i Europskoj uniji, jer su prirodno bili na strani Ukrajine, kao i na strani euroatlantskih institucija. 

Muči ih Plenković

S druge strane, HDZ-ova tvrda biračka baza muči se sa činjenicom da Plenković podržava Ukrajinu, NATO i EU, jer su emocionalno bliži Rusiji i Putinovim antizapadnim, protudemokratskim, iliberalnim vrijednostima.

Njihovo srce prirodno kuca za državnike poput Milanovića. 

U isto vrijeme Milanović osvaja naklonost svojih birača činjenicom da ga se predstavlja kao jedinu branu HDZ-ovoj hegemoniji i Plenkovićevoj samovolji. Tko je za Ukrajinu, automatski je i za Plenkovića. Nipošto i za Milanovića.

I zato bi Rusija i Ukrajina, kao uostalom i Izrael i Palestina, trebale biti ključne teme predsjedničke kampanje.

Ne umirovljenici za koje se predsjednici Republike nikako, ni uz najbolju volju, ne mogu brinuti, već teme u kojima šef države još uvijek ima ključne ustavne ovlasti. I u kojima bi Milanović navodno trebao biti potkovan.

Putinovi jataci

Aktualne Milanovićeve poruke o suverenitetu i zaštiti nacionalnih interesa rezoniraju u ušima desničarskih birača, kao i stranaka koje crpe inspiraciju, a možda i konkretnu potporu, od Rusije i Putina. Putinovi jataci odnose pobjede u europskim državama, čime ruski diktator ostvaruje ključne političke ciljeve, razbijajući time jedinstvo Europske unije i solidarnost NATO saveza.

Još ako uspije preko rasističke, šovinističke i nacističke kampanje, najgore i najprljavije u američkoj povijesti, iznova instalirati svog saveznika Donalda Trumpa u Bijelu kuću, Putin će počistiti put prema kršenju ukrajinskog otpora.

Nakon čega nitko više neće biti siguran. Čak ni Milanovićeva Hrvatska. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • HerojTito7 02.10.2024.

    pravi predsjednik

  • MateoIvan74 02.10.2024.

    A ko se naslikavao i ljubio sa Putinom? Tko je Lavrovu recitirao pjesmice i ljubio mu noge.? znam samo da nije to bio Milanović.

  • TVP 02.10.2024.

    Potpuno kriva teorija. Ovo nema nikakve veze sa Putinom već je samo razumna odluka o nemješanju u ratove, zaštiti države i ljudi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare