To je to što me zanima!

Prvi talijanski brod s migrantima stigao u Albaniju

Italiju će dva prihvatna centra koštati 670 milijuna eura u narednih pet godina, centri u Shengjinu i Gjaderu su pod talijanskom jurisdikcijom, a Albanija pruža vanjsko osiguranje
Vidi originalni članak

Mornarički brod Libra je u ponedjeljak napustio luku na otoku Lampedusa sa 16 migranata, 10 iz Bangladeša i šest iz Egipta. Migranti su spašeni iz mora nakon što su napustili Libiju i zaputili se u Italiju piše AP. Italija je prošlog tjedna otvorila dva prihvatna centra u Albaniji s namjerom da tamo obrađuje  tisuće zahtjeva za azil.

Centri u Albaniji su namijenjeni samo za muškarce, dok se žene, djeca i bolesni dovode u Italiju. Obitelji se neće razdvajati. Iako prihvatni centar u Gjaderu ima mjesta za 3000 migranata, prvo će tamo biti smješteno 400 migranata, nakon par tjedana će se taj broj udvostručiti.

PRIHVATNI CENTAR Italija počela sa slanjem migranata u Albaniju

Broj migranata koji stižu do Italije središnjom mediteranskom rutom iz Magreba je pao za 61% u 2024. u odnosu na 2023. godinu. Do listopada ove godine je u Italiju pristiglo 54 129 migranta morskim putem za razliku od 138 947 koji su stigli prošle godine, što je očigledan pad u dolasku migranata. Po petogodišnjem ugovoru koji su potpisali talijanski i albanski premijeri Meloni i Rama, 3000 migranata mjesečno koje talijanska policija pokupi u međunarodnim vodama će biti dovedeno u Albaniju. Migranti će prvo biti pregledani na brodovima.

Dva prihvatna centra koštat će Italiju 670 milijuna eura tijekom pet godina. Objektima upravlja Italija i oni su pod talijanskom jurisdikcijom, dok albanski čuvari pružaju vanjsko osiguranje. Prvi centar u Shengjinu, 66 kilometara sjeverozapadno od Tirane koristi se za pregled migranata, a njihovi zahtjevi za azilom se obrađuju u centru blizu bivše vojne zračne luke u Gjaderu. U Albaniji, migranti imaju pravo podnijeti zahtjev za azil u Italiji. Očekuje se da obrada zahtjeva traje najdulje 28 dana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare