To je to što me zanima!

Prvi put od ruske invazije Kijev domaćin kratke Povorke ponosa

Iz sigurnosnih razloga dopušteno je da mimohod potraje samo nekoliko minuta, odnosno nekoliko desetaka metara, a njegovi su sudionici poslije toga usmjereni u podzemnu željeznicu
Vidi originalni članak

Oko 500 prosvjednika u nedjelju je prosvjedovalo uz jake mjere osiguranja u glavnome ukrajinskom gradu Kijevu, zalažući se za prava homoseksualaca, lezbijki, biseksualnih i trans osoba, i bila je to prva Povorka ponosa u Ukrajini od ruske invazije na tu zemlju prije više od dvije godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog izvanrednog stanja koje je na snazi teško je dobiti dozvole za organizaciju bilo kakve vrste prosvjeda. Prve povorke ponosa u Ukrajini su održane 2013., a potom su se redovito održavale između 2015. i 2021. Prosvjednici su u nedjelju tražili legalizaciju civilnih zajednica za LGBT parove i oštre kazne za diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Iz sigurnosnih razloga dopušteno je da mimohod potraje samo nekoliko minuta, odnosno nekoliko desetaka metara, a njegovi su sudionici poslije toga usmjereni u podzemnu željeznicu.

VOJNA OFENZIVA U UKRAJINI Kijev odbio prijedlog za prekid vatre. Zelenski: 'Putin postavlja ultimatume, to je radio i Hitler'

U mimohodu je sudjelovalo nekoliko ukrajinskih vojnika i diplomata iz zapadnih veleposlanstava.

'SIGURNO POVLAČENJE' Putin iznio novu ponudu Kijevu: ‘Ovo su naša dva uvjeta za mir'

Lokalni mediji su izvijestili da su stotine djelomično maskiranih pristaša krajnje desno orijentiranih organizacija istodobno marširale središtem Kijeva i da su pokušale spriječiti održavanje prosvjeda LGBTQ zajednice, no policija je navodno na vrijeme razdvojila dvije povorke.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • dahvaul 17.06.2024.

    Di su sad Rusi bili.

  • vilim1234 16.06.2024.

    Zbog sigurnosti se vise ni izbori ne održavaju, demokracija cvjeta u Ukrajini

  • toma789 16.06.2024.

    koliko tu ima mladih ljudi, a ukrajina traže pomoć svijeta? pa napravi obuku i šalji ih braniti državu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare