To je to što me zanima!

Protiv hripavca se cijepimo već 60 godina, ali otpor raste: Ta bolest za bebe može biti fatalna

Hripavac za bebe i malu djecu može biti smrtonosna bolest, zato se protiv njega djecu cijepi 60 godina, otkad je cjepivo nastalo. Zadnjih 20 godina je poboljšano, i zaraženo dijete će njime biti zaštićeno od najgoreg - smrti
Vidi originalni članak

Što je hripavac?

Ozbiljna i vrlo zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis, u narodu često nazvana "magareći kašalj". Većina oboljelih su djeca, kod koje bolest može biti teška, ali obolijevaju i odrasli, s lakšim simptomima. Jedna osoba može zaraziti 16 drugih.

Koji su simptomi hripavca?

U početku nalikuje prehladi - začepljeni nos, blago povišena temperatura i kihanje, tek u drugom stadiju nastupa jaki kašalj - od pet do deset kašlja u samo jednom izdisaju, a udisaj može zvučati kao hripanje. To može potrajati od dva do šest tjedana, a kašalj mogu pratiti grčevi i povremeno povraćanje. Napadaji kašlja su učestaliji tijekom noći. Na kraju se kašalj smiri, ali ga može biti još nekoliko mjeseci. Kod beba se javljaju otežano disanje, dahtanje, gušenje i usporeni rad srca.

Kako se hripavac dijagnosticira?

PCR testom se uzima bris ždrijela, moguća je i serološka pretraga - u krvi se po broju antitijela vidi je li infekcija aktualna ili je hripavac već preboljen.

Tko se cijepi protiv hripavca?

Djeca prvi put s navršena dva mjeseca, u ukupno pet doza do navršene pete godine. Cjepivo se koristi 60 godina, zadnjih 20 je poboljšano - koristi se samo dio bakterije za stvaranje imuniteta.

Trebaju li se trudnice cijepiti i zašto?

Majka docjepljivanjem u trudnoći može tek rođenom djetetu prenijeti antitijela na hripavac, i tako ga zaštititi dok ono samo s dva mjeseca ne primi prvu od pet doza DTP cjepiva. HZJZ ga preporučuje trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće.

Trebaju li se cijepiti odrasli?

Ne, samo oni kojima su transplantirane krvotvorne matične stanice/koštane srži i zaposleni u rodilištima. Oboljeli i sumnjivi trebaju se izolirati te izbjegavati kontakt s djecom, posebno s dojenčadi. Hripavac se liječi antibioticima jer je u pitanju bakterija.

Idi na 24sata

Komentari 104

  • 30.11.2023.

    to su savjeti od Pernara ,ne cijepite djecu.on je pravi muž i otac ,idealan za davanje savjeta .

  • maj 30.11.2023.

    Panika nastala među ljudima jer šire propagandu kao kod covida.Ne govore istinu, cjepivo ne djeluje na duži rok to je izjavio i jedan doktor neki dan.Trebalo bi se docjepljivati a to je i interes lobija.

  • Rhcpdj 30.11.2023.

    Antivaxeri prodaju fore s YouTuba

Komentiraj...
Vidi sve komentare