To je to što me zanima!

Prošle su 33 godine od napada na Banske dvore: Plenković i Franjo Gregurić položili vijenac

Polaganju lovorovog vijenca među inima su nazočili i tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, tadašnji potpredsjednik Vlade Mate Granić te Zdravka Bušić, suradnica predsjednika Tuđmana
Vidi originalni članak

U povodu 33. obljetnice raketiranja Banskih dvora, premijer Andrej Plenković i tadašnji premijer Franjo Gregurić položili su u ponedjeljak lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade te istaknuli važnost jedinstva u stvaranju hrvatske države. U Banskim dvorima na Markovom trgu tada je bio predsjednički ured prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je u trenutku napada imao sastanak s predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ Antom Markovićem.  

"Ključ je bio da JNA, koja je tada bila u funkciji velikosrpske agresije na Hrvatsku likvidira hrvatsko političko vodstvo i dovede do sloma obrane Hrvatske u najtežim trenucima punoga jeka Domovinskog rata", rekao je Plenković.

Srećom, svi su tada preživjeli i nastavili još odlučniju i snažniju borbu u obrani Hrvatske, oslobađanju okupiranih područja i stjecanja i međunarodnog priznanja i neovisnosti, dodao je.

Podsjetio je da je dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio neovisnost, raskinuo sve veze s bivšom SFRJ i na taj način otvorio put međunarodnom priznanju.

NAPAD NA BANSKE DVORE FOTO 'Joža Manolić je skliznuo sa stolice, Tuđman je zakasnio i tako se spasio. On je bio meta'

"Još jednom se sjećamo i hrvatskih branitelja koji su dali najviše za Hrvatsku, posebno oni kojih više nema među nama te svih civilnih stradalnika u Domovinskom ratu", dodao je Plenković.

Gregurić se u kratkoj izjavi prisjetio toga dana, a u trenutku raketiranja bio je u zgradi Sabora u kojoj su tada bili i saborski i vladini uredi, rekavši kako se taj dan ne može zaboraviti te naglasio važnost jedinstva koje je tada postojalo.

"Vremena su bila drugačija, ali moram reći da je jednako teško danas ovima koji vode državu, kao što je bilo teško u ratno vrijeme. Onda smo bili jedinstveni, što danas nije slučaj. To je najveća razlika. Ali sreća je da imamo ono što smo htjeli, za što su ginuli mnogi. Ja sam zadovoljan", rekao je.

Polaganju lovorovog vijenca među inima su nazočili i tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, tadašnji potpredsjednik Vlade Mate Granić te Zdravka Bušić, jedna od najbližih suradnica predsjednika Tuđmana.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • filteri 07.10.2024.

    sto nije Plenkovica dohvatilo?

  • urnebes 07.10.2024.

    plenki uwaga, opasnost još traje, ovoga puta iza leđa.

  • NenadZG 07.10.2024.

    Dakle, nije pozvan nitko drugi iz tadašnjih drugih stranaka na polaganje vijenca? Zar nitko nije živ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare