To je to što me zanima!

Proizvođači bioplina traže pomoć države za spas proizvodnje: Prijeti nam slom!

Predsjednik HUPB-a Marijan Cenger kazao je kako je gorući problem s kojim se članovi te udruge suočavaju od kraja 2021. godine enormni porast cijena svih ulaznih troškova
Vidi originalni članak

Hrvatski proizvođači bioplina od vlade traže tri mjere za spas proizvodnje, upozoravajući da im prijeti slom zbog izrazitog rasta ulaznih troškova.

Hrvatska udruga proizvođača bioplina (HUPB) na svojoj je Skupštini danas usvojila tri zaključka koji su, kako su istaknuli, presudni za spas i opstojnost bioplinskog sektora u Hrvatskoj.

Zaključeno je kako bioplinska postrojenja treba izuzeti iz Uredbe o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije na jednak način kako je to učinjeno u Njemačkoj. To bi, kažu proizvođači bioplina, omogućilo da 26 megavata bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj nastavi proizvodnju ugroženu zbog enormnog poskupljenja sirovina koje nije pratilo poskupljenje električne energije.

Iz HUPB-a poručuju da u novu uredbu o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora treba ugraditi prethodno usuglašenu formulu koja bioplinskim postrojenjima u okviru Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) omogućuje financijski bonus neophodan za pozitivno poslovanje bioplinskih elektrana.

Eko inovacija Kuhajte na bioplinu koji ste proizveli sami u svom dvorištu

Traže i donošenje uredbe kojom će se postrojenjima koja su bila prisiljena raskinuti ugovore omogućiti ponovno potpisivanje ugovora s HROTE-om uz otkupnu cijenu električne energije koja će se računati prema novoj metodologiji. Smatraju da bi to omogućilo bioplinskim postrojenjima nastavak proizvodnje i pozitivno poslovanje do kraja važenja ugovora s HROTE-om.

Predsjednik HUPB-a Marijan Cenger kazao je kako je gorući problem s kojim se članovi te udruge suočavaju od kraja 2021. godine enormni porast cijena svih ulaznih troškova.

"Taj je problem eskalirao u jesen prošle godine čime je poslovanje bioplinskih elektrana dovedeno do toga da je postalo neisplativo. Stanje je alarmantno jer se svaki mjesec generiraju gubici u desecima tisuća eura i to nije održivo. Zbog toga su neka postrojenja ugašena, a neka su značajno smanjila proizvodnju", izjavio je Cenger.

On je na skupštini održanoj u četvrtak na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu ponovno izabran za predsjednika udruge.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare