To je to što me zanima!

Primorac: 'Porez na nekretnine primjenjivati će se na one u kratkoročnom najmu, prazne...'

Primorac je rekao kako smo do sada imali taj porez koji je ustvari "nekretninski porez, a primjenjivao se i trebao primjenjivati na sve one objekte, građevine, dijelove građevina koje se koriste povremeno i sezonski
Vidi originalni članak

Potpredsjednik Vlade i ministar financija, Marko Primorac rekao je kako će se porez na nekretnine primjenjivati na sve nekretnine koje su u kratkoročnom najmu i koje su prazne, odnosno koje se ne koriste. Onaj tko ima nekretninu u kojoj živi ili ima nekretninu koja je u dugoročnom najmu, taj neće plaćati porez na nekretnine. 

'TAJ POREZ NE MOŽE BITI NULA' Tomašević o porezima: Proračun Zagreba će ostati na istome, kapitalni projekti nisu ugroženi

Primorac, Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca i Krešimir Sever, predsjednik Gospodarsko-socijalno vijeća gostovali su u Provjerenom, emisiji HRT-a te su komentirali novi krug porezne reforme.

Govoreći o porezu na kuće za odmorPrimorac je rekao kako smo do sada imali taj porez koji je ustvari "nekretninski porez, a primjenjivao se i trebao primjenjivati na sve one objekte, građevine, dijelove građevina koje se koriste povremeno i sezonski.

NEŠTO ĆE DOBITI I OSTALI, ALI... Sever o novoj poreznoj reformi: 'Najviše će dobiti oni koji se nalaze u povlaštenoj skupini'

- Nosio je naziv porez na kuće za odmor i uglavnom se plaćao na vikendice uz pojedine izuzetke. Bilo je i poteškoća u prikupljanju tog poreza. S obzirom na situaciju u kojoj se trenutno nalazimo u makroekonomskom smislu, u gospodarskom smislu općenito, podoporezivanje nekretnina i podoporezivanje najma, odnosno dohotka od nekretnina, nas je dovelo praktički u situaciju da se sve više ljudi okreće nekretninama, izgradnji apartmana, rentijerstvu i to je ekonomski model koji nije dobar i poželjan - rekao je Primorac. 

DETALJI POREZNE REFORME VIDEO Veliki vodič kroz nove poreze na apartmane i kuće: Imaš prazan stan - plati više!

- Porez na nekretnine će se primjenjivati de facto na sve nekretnine koje su u kratkoročnom najmu i koje su prazne, odnosno koje se ne koriste. Onaj tko ima nekretninu u kojoj živi ili ima nekretninu koja je u dugoročnom najmu, taj neće plaćati porez na nekretnine. Isto tako osobe koje imaju višak nekretnina, a koji je primjerice neuseljiv ili ne može se privesti funkciji stanovanja, dakle nema vrata, prozore, nema priključke, struje, vode itd., niti na te nekretnine se neće plaćati porez, kao i na nekretnine koje su oštećene zbog elementarnih nepogoda, potresa, poplava, požara itd. Dakle na nefunkcionalne nekretnine se neće plaćati porez na nekretnine - pojasnio je Primorac.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • putoholicar 24.09.2024.

    Iznajmi nekom cijelu godinu pa neces platit nista al laksje u sezoni nabit cijene do neba i onda zimi nista ne radit.Jadna je drzava koja zivi samo od turizma, propast ce kad tad.

  • koza 24.09.2024.

    Totalno uništavanje obiteljskog smještaja malih iznajmljivača....Je li cilj da svi budu totalna sirotinja ili da se unište svi koji mogu samostalno živjeti bez pomoći države ili možda kao i u neki mjestima u Portugalu i Španjolskoj da ne živi više domicilno stanovništvo već bogati stranci?Slavonija je primjer kako uništiti male poljoprivrednike,sada kreću na male iznajmljivače....Imamo li mi državu uopće ili smo samo kolonija?

  • kobubreguloju 24.09.2024.

    Zar stvarno mislite da je o ovom novom nametu itko išta u hrvatskoj odlučivao. Novi namet je briselska odluka. Jos samo jedan u nizu dokaza koliko smo neovisni!!!? Istodobno se AP hvali kako smo vodeca zemlja u provedbi svega onoga što nam se namece ,a što briselski čato zajedno sa zvojim istomišljenicima sprovodi u hrvatskoj. Strašno.A,još strašnije što vecina građana uopce ne vidi šta se dešava.I ,dalje slijepo vjeruju medijima i političarima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare