To je to što me zanima!

Preventivni sistematski otkrili: 'Hrvati su pretili, puše i piju'

Pilot projekt, koji je proveden ove godine u pet hrvatskih županija pokazao je, bez obzira na neveliki uzorak, da više od dvije trećine pregledanih građana imaju zdravstvene probleme
Vidi originalni članak

Očekivani životni vijek nam je ispod prosjeka EU, vodeći uzrok smrti su nezarazne bolesti, pretili smo, puno pijemo i pušimo... Ovo su rezultati pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda koji su u srijedu predstavljeni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

- Čimbenici rizika koji utječu na zdravlje naših građana u odnosu na stanovnike drugih zemalja puno su naglašeniji na našim prostorima, jer još uvijek veliki broj osoba u našoj zemlji puši, ima nezdrave prehrambene navike, pije veće količine alkoholnih pića i ima pretjeranu debljinu s jedne, te manjak tjelesnih aktivnosti s druge strane. Sve to povećava broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, povišenog šećera u krvi, kolesterola i drugih smetnji koji umanjuju kvalitetu života - rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodaje da lošijoj slici u odnosu na druge zemlje doprinosi i izostanak redovitih kontrola zdravlja naših građana, posebno onih u izrazito rizičnoj životnoj dobi.

BEROŠ O PRELIMINARNIM PREGLEDIMA: 'Barem 170.000 ljudi nije dvije godine bilo kod svog liječnika'

- Kroz preventivne zdravstvene preglede na nacionalnoj razini kontinuirano ćemo dobivati egzaktne podatke o zdravstvenoj slici naših građana, prije svega one skupine od 40 i više godina koja je i najviše izložena zdravstvenim rizicima i najugroženija zbog dugogodišnjih izostanaka sustavne kontrole vlastitog zdravlja - poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pilot projekt, koji je proveden ove godine u pet hrvatskih županija pokazao je, bez obzira na neveliki uzorak, da više od dvije trećine pregledanih građana imaju zdravstvene probleme.

- Rezultati su dodatno potvrdili da su nam nužni kontinuirani preventivni zdravstveni pregledi građana kako bi na vrijeme otkrivali oboljenja i krenuli u liječenje. Dosadašnja iskustva i praksa pokazuju da što se ranije dijagnosticira određena bolest, posebno one koje su životno ugrožavajuće, i krene s pravodobnim liječenjem, povećavaju se i šanse za uspješno liječenje, pa i potpuno izlječenje - zaključio je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Tomislav Benjak, koji je vodio radnu skupinu za pripremu i provođenje ovog pilot projekta.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • zvonkod 23.11.2023.

    Šta se sve pregledava i koliko se čeka ( sada se već naručuje za 2025 ). Ako te samo stave na vagu i pitaju dali pušite i pijete pa ti izmjere tlak onda je toVELIKA glupost .

  • Miške 23.11.2023.

    i premalo fu ka ju

  • Gibbs55 22.11.2023.

    Ova je dobra : "Preventivni sistematski otkrili : Hrvati su pretili, puše i piju". Mi to znamo i bez ove gluposti koju je izmislio vrtni patuljak kako bi zadržao svoju fotelju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare