Nacionalna udruga ugostitelja jučer je objavila da ima informacije o radnom dokumentu u kojem piše da će se prvo otvoriti hoteli, restorani bi trebali biti otvoreni početkom ožujka, nekoliko tjedana nakon toga i kafići, ali isključivo na terasama.
Marin Medak i Vedran Jakominić povlače s čela Nacionalne udruge ugostitelja, potvrdio je Medak Hrvatskom radiju.
- Ne želim biti lice koje vodi ikakve prosvjede protiv države i Stožera, želim rješavati sve legalno, ali vjerujem da je prošlo vrijeme da to legalno rješavamo. Ljudi su bijesni jer ih se dugo zavaravalo - rekao je Medak za Hrvatski radio.
'Stožer nam je presudio'
Podsjećamo, jučer su iz Nacionalne udruge ugostitelja izvijestili su kako su "procurili prvi obrisi radnog dokumenta" koji sadrži plan otvaranja u sektoru ugostiteljstva i turizma.
- Iz izvora bliskog Stožeru tvrde da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili sa cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele - navode u priopćenju te dodaju kako se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana nakon toga očekuje se otvaranje kafića, ali isključivo na terasama.
- Po svemu iznesenom Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama bez uključivanja struke u definiranje akcijskog plana otvaranja presuditi sektoru ugostiteljstva. Ovakav scenarij je neprihvatljiv nama kao Udruzi koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira TKO može raditi i prikloni se modelu koji će definirati ŠTO se na KOJI način treba obavljati kako bi se sa epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze - navode u Udruzi.
- Stavljanjem u neravnopravan položaj subjekte iz istoga sektora na temelju njihova imena možda bi se činilo smisleno nekoliko stoljeća unazad, no ne i danas kada smo dužni obrazložiti i argumentirati naše stavove nepobitnim činjenicama kao rezultata ozbiljnih studija i analiza - poručili su.
Dodaju kako u Udruzi mjesecima pokušavaju amortizirati nesklad potreba tržišta i promašenih odluka Stožera te da ih iznenađuje ovakav pristup Stožera nakon svega što su prošli u zadnja dva mjeseca. Ističu i kako su od početka drugog lockdowna za sektor ugostiteljstva nudili rješenja za sve uočene nedostatke.