To je to što me zanima!

Predstavnik Hrvata u Srbiji i Milorad Pupovac tvrde: Odnosi Hrvatske i Srbije su u zastoju

Konstatirali su, međutim, da su odnosi Hrvatske i Srbije „u posljednje vrijeme u stanovitom zastoju“ te da ih opterećuju povremeni incidenti i napetosti
Vidi originalni članak

Čelnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac ocijenili su danas u Beogradu dosadašnju suradnju uspješnom, ali i kazali da su odnosi dviju država "u stanovitom zastoju". 

Dvojica predsjednika manjinskih stranaka sastali su se u Beogradu i, kako se prenosi u priopćenju, istaknuli da je njihova suradnja uznapredovala nakon potpisivanja Deklaracije o suradnji Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske 2022. godine.

Konstatirali su, međutim, da su odnosi Hrvatske i Srbije „u posljednje vrijeme u stanovitom zastoju“ te da ih opterećuju povremeni incidenti i napetosti.

Zbog toga, suradnja između institucija hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj „predstavljaju pozitivni primjer i izuzetak, budući da se suradnja odvija u kontinuitetu i ima plodonosne posljedice, koje pridonose relaksiranju ukupnih odnosa“.

Kažu da ih ohrabruje skori susret dvojice koordinatora za otvorena pitanja između Srbije i Hrvatskih, državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova Dajmana Jovića i Frane Matušića, te nastavak izravne međudržavne institucionalne komunikacije u njihovu rješavanju. 

„Ključni politički predstavnici Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj još jednom su potvrdili da će u istim procesima i nadalje pružati svoj pozitivan i konstruktivan doprinos“, zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije potpisana je prije dvije godine u Golubiću, tijekom znanstvenog skupa "Srpsko-hrvatski odnosi".

„Ovom Deklaracijom potičemo države u kojima živimo da se umjesto obnavljanju sukoba, napokon okrenu suradnji u cilju prosperiteta svih njihovih građana, a time i razvoja naših dviju zajednica“, navodi se među ostalim u Deklaraciji.

Dodaje se da to „podrazumijeva rješavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumijevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica“.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • fantom 48 25.09.2024.

    Koji odnosi, pa Hrvatska nema sugovornika u Srbiji.

  • pravi kurs 24.09.2024.

    Odnosi između RH i Srbije ni ne mogu biti bolji kad se pogleda tko nas vodi! Bit će bolje kad Srbija uđe u EU!

  • BROKRO 24.09.2024.

    dok u Srbiji vlada Vucic i cetnizam nikad nece biti koraka prema naprijed za tu zemlju , samo mi je naj vise zao mladih ljudi koji nisu cetnicki nastrojeni i koji zele svijet i Europu moderan zivot a nemaju priliku zbog Vucica i njegove cetnicke politike !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare