To je to što me zanima!

Predsjednik s karakterom 2.0. Pomirljivi Milanović u kampanji pruža ruku svima, pa i Habijanu

Kako se počela predsjednička kampanja, tako je Zoran Milanović uključio predizborni model rada, obustavio svađe i napade, smirio strasti, pa je čak jučer uredno pružio ruku HDZ-ovu ministru kojeg je autao kao geja.
Vidi originalni članak

Zoran Milanović kao da je odlučio najednom biti dobar sa svima.

Čak i s Damirom Habijanom, ministrom u Plenkovićevoj vladi, kojemu je jučer uredno i bez kompleksa prišao na jednom skupu, pružio mu ruku i sjeo pored njega, kao da ga prije nekoliko mjeseci nije autao kao geja, s namjerom da ga javno posrami.

Štoviše, predsjednik države jučer je nekim medijima predstavljen čak i kao žrtva Habijanova prezira i odbijanja da se s njim rukuje. Pa je to ipak nevoljko učinio na nagovor Marina Piletića.  

Nekako u isto vrijeme, Milanović se predstavlja i kao žrtva nesuradnje premijera Andreja Plenkovića kojeg šef države navodno danima već zove na razgovor na temu vanjske politike, a povodom namjere Vlade da osnuje nova diplomatska i konzularna predstavništva Republike Hrvatske u svijetu.

Nije isprovocirao i izvrijeđao Plenkovića. Samo je objavio protokolarno pismo.

Dobar sa svima

Uglavnom, Milanović se proteklih tjedana prebacio u predizborni model rada, obustavio je tešku verbalnu artiljeriju, zauzdao poriv za političkim obračunima, postao pomirljiv i suradljiv, kao i dobar sa svima, od umirovljenika do udruge stanara, uključujući i Damira Habijana.

I takav, preporođeni Milanović, nije čak ni iskoristio priliku da skoči na grbaču svom starom neprijatelju Ivanu Turudiću zbog očitog curenja informacija prema HDZ-ovim ljudima koji su serijski podnosili ostavke prije uhićenja.

Istom onom Turudiću zbog kojeg se pokušao kandidirati na parlamentarnim izborima kao premijerski kandidat SDP, unio kaos u stranačku kampanju, zbunio birače, izazvao krizu i na kraju izgubio.

Sada vidimo novog Milanovića. 

Onog koji nije skočio ni na grbaču Plenkovićevu HDZ-u zbog novih afera, skandala i uhićenja. Kako to da se nije narugao Josipu Šariću zbog onih Šeksovih krvavica na račun grada?

Notorni karakter

I eto, nakon što nas je proteklih godina navikao na retoričke eskapade, na provokativne ispade prožete sočnim uvredama, na spremnost da se brutalno obračuna sa svima koji mu ulete u orbitu, Milanović je privremeno obuzdao onaj famozni - ili notorni - karakter i vratio nas četiri godine u prošlost.

U njegovu prošlu predsjedničku kampanju u kojoj se predstavio kao neki novi Milanović, smiren i odmjeren, promišljen i kooperativan, spreman pružiti ruku svima i čija je "kuća za sve" tada imala dane otvorenih vrata.

Tako je i sada. Milanović se odjednom ne zamjera nikome, ne proziva nikoga, osim što ustaje u obranu interesnih skupina koje su mu presudne za opstanak na Pantovčaku, kao što su to penzioneri ili podstanari.

Nitko protiv nikoga

Time se potpuno uklopio u dominantnu atmosferu predsjedničke kampanje: kao što nitko od kandidata ne napada Milanovića, tako ni Milanović ne napada previše svoje protivnike. Što bi se moglo pokazati i kao pobjednički recept: što je kampanja pasivnija, njegova pobjeda je izvjesnija.

Bitno je da aktualni predsjednik ne naljuti svoje birače - čije strpljenje je proteklih godina često testirao - kao i da ne otjera one neodlučne ili još neopredijeljene. Neka glasači i začepe nos, ali samo neka glasaju za njega.

Povijesno, Zoran Milanović u svojoj karijeri uvijek je bolje prolazio kad je šutio ili kad je makar pazio što govori, kad je birao riječi ili slijedio scenarij. Čim je stao pred mikrofone, srljao je u provaliju.

I zato, kampanja predsjednika bez onog notornog karaktera, kampanja prijateljstva, pomirenja i ispružene ruke, mogla bi Milanoviću osigurati novih pet godina mandata na Pantovčaku.

Makar kao utješne nagrade nakon propale utrke za Banskim dvorima. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ivokap 25.09.2024.

    Ha, ha, Predsjednik sa "karakterom", e baš! Jadni karakter, odgoj i kultura. Droga, droga, je veliko zlo.

  • Mr. Pickles 25.09.2024.

    Ali za markantnog gaya Habijana Milanović- nije predsjednik, tako je rekao jučer u dnevniku Nova TV...

  • urnebes 25.09.2024.

    ima se dojam da bi Zoran u svađi ušutkao sve žene u sabornici i da bi one jedna za drugom pokunjene napustale pod hitno mjesto okršaja, meni je često zabavno kako majstorski poklopi svakoga ko mu se suprostavi, jedino mu zamjeram što vrijeđa neke narode na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi što ga svrstava u grupu tipičnog balkanjerosa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare