To je to što me zanima!

'Predsjednik države koju nije branio'. Dokad će to služiti kao argument u političkoj svađi?

Milanović je omalovažavao ministra Anušića, kako to radi HDZ-ovcima koji mu stanu na žulj. Ipak, Anušić je u svom odgovoru otkrio da je ratni staž i dalje argument za diskvalifikaciju. Samo, što ćemo s Plenkovićem?
Vidi originalni članak

Moglo bi se reći da je Zoran Milanović dobio što je tražio.

Krenuo je u napad na ministra obrane Ivana Anušića za kojeg tvrdi da se "izbezumio i obezglavio u zadnje vrijeme", a zatim ga prizemno izvrijeđao, kako samo on to zna činiti HDZ-ovcima koji mu stanu na žulj. 

"Izišao je iz svoje zone komfora, a to je Antunovac. To je čovjek koji nije vidio svijeta i nema škole", rekao je Milanović prije nekoliko dana, potvrdivši još jednom lakoću kojom diskvalificira ljude za koje misle da su ispod njegove razine.

Pa mu je Ivan Anušić uzvratio sa svoje razine.

Otišao predaleko

"Ja sam napustio školu da bih branio ovu državu i da bi on mogao završiti svoje škole i biti predsjednik iste te države koju nije branio", uzvratio je ministar obrane na Novoj TV.

Mogao je Anušić stati na tome da je, eto, napustio školu da bi išao u rat i branio državu. Ali nije mogao propustiti priliku da Milanoviću nabije na nos činjenicu da on nije bio u ratu.

Svatko, dakle, ima svoj argument: Milanović napada "provincijalca bez škole", Anušić napada "predsjednika države koju nije branio".
Milanović ide nisko, Anušić je pokazao da može ići još niže.

Ultimativni argument

Međutim, ministar obrane poslao je time i poruku hrvatskoj javnosti, građanima, političkoj sceni i političkim suparnicima. U svakoj političkoj raspravi ili svađi, kako god prizemna i necivilizirana bila, ratni staž je ultimativni argument za diskvalifikaciju protivnika.

Milanović se toga naslušao proteklih godina iz braniteljskih, šatoraških, stožeraških, desničarskih, hadezeovih krugova i opskurnih kružoka. Bio  je to omiljeni argument protiv šefa SDP-a, Vlade, a sada i države: nije bio u Domovinskom ratu, pa nema pravo glasa ili čak pravo obnašanja dužnosti.

Ali ni Andrej Plenković nije bio u Domovinskom ratu. Nije bio ni Gordan Jandroković. I mnogi drugi hadezeovci. 

Kao što, s druge strane, sudjelovanje u Domovinskom ratu mnoge liberale i ljevičare, čak i neke ministre u Vladi, nije spasilo od brutalnih napada i diskvalifikacija s desnice i iz HDZ-a.

Povlastice i olakšice

I tako, kroz godine smo shvatili da branitelji uživaju povlastice u društvu, nedavno smo počeli otkrivati da uživaju i olakotne okolnosti pred sudovima, a sada, trideset godina nakon rata, Ivan Anušić pokazao nam je kako je spreman političkim protivnicima nabijati na nos činjenicu da nemaju ratni staž. 

Pa čak i MIlanoviću kao "predsjedniku države koju nije branio".

Opet, Milanović je dobio ono što je tražio, omalovažavati nekoga iz "Antunovca koji nije vidio svijeta i nema škole" ispod je svake ljudske, političke, a kamoli razine predsjednika države.

Ali Anušićev odgovor može se protumačiti kao poruka svima. 

Postoje oni koji su bili u ratu i oni koji nisu bili. I kad se rasprava zahukta i gard spusti, ratni staž obično pobjeđuje.

Očekujemo od ministra Anušića da isti princip primijeni i isti argument testira na čelništvu svoje stranke. Čak i onda kad ga se ne izazove.  

Idi na 24sata

Komentari 15

  • KCboris 01.10.2024.

    Za raszliku od Anusica, Milanovic je vec sa 18, god, nakon zavrsene Gimnazije uz preporuku i veza oca Stipe, otisao u Titovu Gardu i postao clan KPJ, pisao molbe za clanstvo drugim "gardistima" , i polozio zakletvu na vjernost Titu i Komunistima, zato je i dan danas vjeran svojim idealima KPJ.

  • eva60 01.10.2024.

    Odličan članak, a posljednja rečenica najbolja, da, vrijeme je da se s time prestane jer gdje će mladi obrazovani ako im se bude postavljalo pitanje:Gdje si bio

  • ilcommentatore 01.10.2024.

    dokad jugoslavenčinama ne uđe u glavu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare