To je to što me zanima!

Poznata aktivistica pobjegla iz Rusije: Prerušila sam se, do Litve mi je trebalo tjedan dana

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Borila se protiv Putinova režima, a često je zbog toga bila u zatvoru, uvijek pod izmišljenim optužbama s ciljem gušenja njezina političkog aktivizma
Vidi originalni članak

Maria V. AlIokhina (33) pozornost ruskih vlasti, ali i svijeta prvi put je privukla kad su njezin bend i umjetnička skupina Pussy Riot organizirali prosvjed protiv predsjednika Vladimira Putina u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja, prenosi NY Times.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za tu pobunu 2012. godine osuđena je na dvije godine zatvora zbog “huliganizma”. 

No, ostala je odlučna u borbi protiv sustava Vladimira Putina, čak i nakon što je od prošlog ljeta bila u zatvoru još šest puta, svaki po 15 dana, uvijek pod izmišljenim optužbama s ciljem gušenja njezina političkog aktivizma.

No, u travnju dok je Putin sve teže razbijao glasine i kritike zbog rata u Ukrajini, vlasti su objavile da će njezin efektivni kućni pritvor biti preinačen na 21 dan u kaznenoj koloniji. 

Tad je odlučila kako je vrijeme da napusti Rusiju, barem privremeno.

VEĆ SEDMI OVE GODINE Sumnjiva smrt oligarha: U ranu mu stavili otrov žabe krastače?

Naime, prerušila se u dostavljača hrane kako bi izbjegla moskovsku policiju koja je ispitivala stan prijateljice u kojem je boravila. Ostavila je mobitel kao mamac i kako bi izbjegla praćenje.

Prijatelj ju je odvezao do granice s Bjelorusijom, a trebalo joj je tjedan dana da pređe u Litvu. U garsonijeri u Vilniusu, glavnom gradu Litve, pristala je na intervju kako bi opisala mučan bijeg iz Putinove Rusije.

- Bila sam sretna što sam uspjela - rekla je Aliokhina te dodala kako još uvijek nije svjesna što je učinila.

- Mislim da Rusija više nema pravo postojati - rekla je. 

Htjela je ostati u Rusiji unatoč redovitom nadzoru i pritisku vlasti. No, sada se pridružila desecima tisuća Rusa koji su pobjegli nakon invazije Ukrajine.

PODUPIRU EMBARGO NA NAFTU Ukrajina pozdravila novi stav Njemačke prema Rusiji: Ovo je velika povijesna prekretnica

Bila je u zatvoru i zbog objave na Instagramu. Naime, pozivala je na na oslobađanje političkih zatvorenika u Rusiji. 

- Oni su uplašeni jer nas ne mogu kontrolirati - govori.

Do trenutka kada je stigla na granicu Bjelorusije s Litvom, imala je litavsku vizu koju je pokušala koristiti sa svojom ruskom domaćom osobnom iskaznicom, budući da joj je Rusija oduzela putovnicu. 

U svom prvom pokušaju prijelaza, bjeloruski su policajci držali Aliokhinu šest sati prije nego što su je vratili. 

No, u trećem pokušaju uspjela je. Imala je saveznike izvan zemlje koji su radili na tome da joj pronađu put do slobode. Jedan je bio islandski umjetnik performansa Ragnar Kjartansson, prijatelj koji je uvjerio jednu europsku državu da joj izda putnu ispravu koja joj je u biti dala isti status državljanke EU. 

NAJSKUPLJI I NAJSUVREMENIJI TENK VIDEO Novi udarac Rusima: Najnapredniji tenk raznijeli su im jeftinom švedskom raketom

Dokument je navodno prokrijumčaren u Bjelorusiju kako bi ga Aliokhina koristila. Dok je bila tamo, izbjegavala je hotele ili bilo gdje gdje bi trebala pokazati dokaz identiteta, što bi moglo dojaviti ljudima koji su je tražili.

Na kraju je s dokumentom u ruci ušla u autobus za Litvu. 

Nasmijala se kada je opisala kako su je graničari bolje tretirali kada su je mislili kao "Europljanka", a ne kao Ruskinja.

Istaknula je da se nada povratku u Rusiju, ali nitko ne zna kako bi se to moglo dogoditi, kada su čak i najposvećeniji aktivisti zatvoreni ili prisiljeni u progonstvo.

'ZBOG VIŠE SILE' Ukrajina zatvara ključnu točku za tranzit plina prema Europi

Idi na 24sata

Komentari 3

  • antifufica ponosna na antifufanje 11.05.2022.

    oh kako je taj putin zlocest, a rusija jos zlocestija. zbog njih je clanica "pusi rajot" benda morala bjezati prema tolerantnim, otvorenoumnimn i progresivnim nerusima i uspjela je, sposobna kako samo "pusi rajoterice" mogu biti pobjeci zloglasnom kgbu tj fsbu. kad bolje pogledamo, "pusi rajot" clanica je sposobnija od svih 007 agenata koje je "putin otrovao"...ali nju nije! ;-)

  • 11.05.2022.

    Jel na slici prerušena ili tak izgleda ?

  • 11.05.2022.

    Teme njihovih pjesama feminizam, LGBT prava, sve rečeno 😵‍💫

Komentiraj...
Vidi sve komentare