To je to što me zanima!

Povratnica iz Irske razočarana sustavom u RH: 'Nakon dva mjeseca već sam htjela natrag'

Da ne pričam kako su me tretirali na šalterima, gdje god bih došla, od zavoda za zapošljavanje, policije, zdravstvenog osiguranja, službenice su nepristojne i nepristupačne, požalila se povratnica iz Irske
Vidi originalni članak

Došla sam u Hrvatsku u srpnju i tek u rujnu sam uspjela dobiti osobnu iskaznicu. A bez nje nisam mogla riješiti prebivalište kao ni prijaviti se za bilo kakav posao, da ne pričam nisam imala pravo na zdravstveno osiguranje, rekla je za Novu TV žena koja se nedavno iz Irske vratila u Hrvatsku.

Mlada Zadranka navodi kako je razočarana cjelokupnim sustavom u Hrvatskoj te kako se zbog ljubavi odlučila vratiti iz Irske. U Irsku je otišla s 19 godina, završila fakultet, zaposlila se, a onda se odlučila vratiti.

- Partner, također Hrvat, inače je pomorac pa mu je više odgovaralo da se skrasimo u Hrvatskoj. Pristala sam jer mi definitivno više odgovara naša klima i nakon puno oklijevanja rekla sam 'može, idemo probati'. Požalila sam već nakon pokušaja da u Zadru prijavim prebivalište. Do tad sam imala prebivalište u Irskoj, ovdje sam sve odjavila jer se nisam nikada mislila ni vratiti, ali sad kad sam se vratila, željela sam se ponovno prijaviti - rekla je.

ZBOG OBNOVE DORH i USKOK se sele u zgradu Hrvatske pošte: Prirodno je da smo zajedno i da komuniciramo

- U policiji su mi rekli da ću čekati oko mjesec i pol da mi dođu na adresu kako bi provjerili živim li ja zaista tamo, a onda će o meni ispitivati i susjede iako me nitko od njih ne zna. Ne razumijem tu logiku, što bih ja trebala biti mjesec i pol doma za slučaj da mi banu na vrata? I što će oni tražiti, gledati gdje valjda držim donji veš?! Ne razumijem ni po kojim zakonima oni smiju dijeliti moje podatke - pita se.

Iduća zapreka počela je odmah po dolasku u HZZO. S obzirom da je trudna potrebni su joj liječnički pregledi. Kako nije prijavljena u Hrvatskoj nije bila ni zdravstveno osigurana.

- U HZZO-u su mi se smijali na šalteru, rekli da oni tu ništa ne mogu, već da ja platim 1300 eura osiguranje za prošlu godinu i još 98 eura za mjesece za koje mi osiguranje treba! Zašto bih plaćala za prošlu godinu kada tu nisam niti bila niti što trošila? Rekli su da se negdje zaposlim i da ću temeljem toga možda moći dobiti osiguranje. Ali nisam niti to mogla jer bez prebivališta nisam mogla aplicirati za neki posao, i tako u krug - objasnila je.

Zdravstveno osiguranje je ipak dobila.

- Da ne pričam kako su me tretirali na šalterima, gdje god bih došla, od zavoda za zapošljavanje, policije, zdravstvenog osiguranja, službenice su nepristojne i nepristupačne. U Irskoj sam radila u IT sektoru pa s javnosti nisam imala posla, ali zna se kako se ponaša, tamo je nepojmljivo da se diže glas na stranku. U Hrvatskoj je na svim šalterima izderavanje i bezobrazluk. Ja sam se od takvog ponašanja odviknula, u Irskoj toga nema, nema šanse da bi se netko tako na poslu ponio prema klijentima - rekla je.

Nakon tih negativnih iskustava već sada razmišlja o povratku u Irsku, ali suprug želi ostati zbog posla.

LJETNI RADOVI U ZAGREBU Obnovili istočni dio Jadranskog mosta u Zagrebu, od utorka nova regulacija i selidba radova

- Da, on želi, ali ja ne. Još bih nekako razumjela da sam strani državljanin, ali takav odnos prema nekome tko ima hrvatsko državljanstvo, tko je rođen ovdje i živio je tu 20 godina? Svi nas jako žele da dođemo natrag, a otežavaju nam svaki korak u tom povratku - rekla je

- Čekam prvi pregled kod ginekologa kojeg ću morati platiti plus sve ostale preglede i nakon toga idem pravac natrag za Irsku i ne mislim kročiti u Hrvatsku nikada više! Treba se odreći državljanstva i zaboraviti da sam ikad iskusila ovo odvratno ponašanje. Hrvatska može samo sanjati da će ikad biti imalo blizu Irskoj. Kako vi tu živite meni stvarno nije jasno. Želim da se moja priča čuje, a ne da se priča da Hrvatska želi povratnike jer je to notorna laž. Sustavno nam se otežava na svakom koraku i stvarno doživljavamo diskriminaciju i maltretiranja - poručila je.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • be yourself 16.10.2024.

    Jadan onaj koji se mora ovdje vratiti, pogotovo trudan.

  • ...gizeh... 16.10.2024.

    kaj se cudite, smijete se ljudima diljem svijeta, u HR za kojih 20 godina bit ćemo multi kulti kao i ostatak svijeta, jedino HDZ i SDP će imati pravo glasa hehheeheejehe

  • arma_gedon 16.10.2024.

    Sama si kriva u najvecoj mjeri. U irskoj imas hr veleposlanstvo i mogla si uredno vaditi dokumente nakon isteka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare